Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad – nyilatkozta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, a kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállításáról, amiről már napok óta cikkek jelennek meg.

Kunetz Zsombor orvos, a Facebook posztjában felhívta rá a figyelmet, hogy a NNGYK január 6-án egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be.

A listából egyebek mellett kiderül, hogy a Szent János Kórház – noha a budai agglomeráció baleseti centruma –, már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani - erről itt írtunk bővebben.

Benn ragadt szabadságok

Január elején több olyan jogszabály életbe lépett, ami szűkítette a foglalkoztatást – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Így például a munkaerő-közvetítés, kölcsönzés megszüntetése. A kiadatlan szabadságok is okozhatnak ellátási problémákat. Az ő adataik szerint átlagosan 15-20 napnyi szabadságuk ragadt benn a szakdolgozóknak. 

Akinek Egerben gond van a szemével, az mehet Debrecenbe. Az államtitkár hozzátette: a kormány megemelte az utazási költségtérítést, így akinek távolabbra kell mennie szemműtétre, annak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már emelt összeget térít, azaz a pácienseket – szerinte – anyagi kár nem éri. Takács Péter szerint ugyan januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést, szavai szerint „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe.

Az államtitkár szerint is az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés. Megjegyezte: általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket.