Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára szerint emelkedhetnek idén a közös költségek.

A főtitkár az Index kérdésére arról beszélt, hogy a banki költségek biztosan emelkedni fognak: azoknak, akik csekken fizetik a közös költséget, már 1500 forint pluszköltséget is felszámolhatnak.

A biztosítások díja várhatóan 15-20 százalékkal emelkedik, de akár 50 százalékos növekedés is jöhet.

Molnár Sándor szerint a közös képviselői díjazást is emelni kell az inflációval, valamint ugyanez vonatkozik a takarítók díjköltségeire is.

„A liftszolgáltatók költségei, a karbantartás, a mentés és a hatósági ellenőrzés ára is emelkedik, jellemzően inflációkövető módon. Ahol vannak gondnokok vagy fűtők, velük is számolni kell. A karbantartási költségek jelentős hányadot tesznek ki, a szakemberek munkadíjai pedig soha nem lefelé mennek” – sorolta a főtitkár, aki szerint ráadásul a közös költség jelentős százalékát célszerű lenne felújítási alapba gyűjteni.

Molnár Sándor szerint nem jellemző, hogy jelentős elmaradások lennének a közös költségekben, de ez attól is függ, hogy a társasházat képviselő személy vagy cég milyen hatékonyan intézi a behajtásokat.

Véleménye szerint egy 15-20 százalékos emelésnél nem az a pár ezer forint lesz a döntő, ha valaki fizetésképtelen lesz. Amennyiben valaki nem tud fizetni, már eleve bajban lehetett.

Túlárazott összegektől hemzsegnek a társasházi rezsiakták

Rejtélyes, horribilis összegeket tartalmazó MVM-számlákról szaporodtak el a bejegyzések egy közös képviselői csoportban.