Az Index-nek Kövér László egyértelművé tette, elég volt abból, hogy Magyarország unatkozó politikusok olcsó játéka legyen. Mindemellett nem tartja kellemetlennek a kialakult helyzetet, másrészt valakinek utolsónak is kell lennie – tette hozzá.

Nem tartja kellemetlennek a kialakult helyzetet, másrészt valakinek utolsónak is kell lennie.

Hozzátette, a tagállamok itt arra vállalnak önként kötelezettséget, hogy ha bármelyik másik szövetségest támadás ér, akkor azt automatikusan úgy tekintik, mintha ellenük irányulna. Azaz katonai segítséget nyújtanak a megtámadottnak. 

Mindenki érti, hogy ez mekkora felelősség? Kollektíven belépünk egy katonai konfliktusba, ha valakit megtámadnak.

Ehhez olyan fokú bizalom kell, amelynél nincsen erősebb – tette hozzá. Kövér László szerint Svédország, amióta a csatlakozásuk napirendre került arroganciával és negligenciával viseltetett Magyarország irányába.

Egy olyan ország csatlakozhat, amely 210 éven át őrizte a semlegességét. Már csak ránk várnak. 

Azt is gondolom, ha ez egy kollektív biztonsági rendszer, akkor a többség véleményét érdemes figyelembe venni – fogalmazott Kövér László.

Ám most arról van szó, hogy a svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történté vagy mellékes körülménnyé tenni.

A magyar diplomácia a leghelyesebben kezelte a helyzetet.

Támogatta a bővítést, a parlament elé terjesztette a vonatkozó törvényjavaslatokat, és nyitottságot mutat, hogy segítsen kezelni azt a helyzetet, ami a képviselők egy részének elbizonytalanodását okozta. Azonban egy demokráciában a végső szót nem a kormány, hanem a parlament mondja ki.

Magyarország tiszteletet követel. Ha használhatok katonai szlenget, nem vagyunk a csicskásai senkinek. Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében.

Mint mondta, már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen.

A török parlament döntését Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üdvözölte kedden este, majd felszólította a magyar politikai vezetést, hogy cselekedjenek ugyanígy. „Számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzik a nemzeti ratifikációt” – fogalmazott a főtitkár. Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, a kormányfő hangsúlyozta: támogatja a svédek csatlakozását, és szorgalmazta, hogy az Országgyűlés zárja le a ratifikációt.