A félegyházi parkoló mellett Nagykanizsán, Hatvanban és a romániai Kürtösön építettek és újítottak meg parkolókat a 17 millió eurós beruházásból.

Mint az a keddi átadáson a Bács-Kiskun Vármegyei Hírportál szerint elhangzott, az Európai Unió évtizedek óta elkötelezett a biztonságosabb közlekedés mellett az európai úthálózaton. Ennek részeként a teherszállítmányozás terén biztonságosabbá kívánja tenni a tehergépjárművek parkoltatását.

A Bivak Kft. 2020-ban nyújtotta be pályázatát két-két kamionparkoló megépítésére illetve fejlesztésére, ebből egy Romániában jött létre. A hazai parkolók az M3, M5 és az M7-es autópályák mellett találhatók. Hatvanban 80, Nagykanizsán 35, Kiskunfélegyházán pedig 170 kamion tud parkolni a kivitelező cég ügyvezetője szerint. Hozzátette, a tavaly kialakult gazdasági helyzet miatt nem volt könnyű a projekt megvalósítása, azt ugyanis teljesen újra kellett gondolni, ami miatt 2023-ra csúszott a munkálatok vége.

Sven Bols, a Bivak Kft. alapító-tulajdonosa köszöntőjében arról beszélt, hogy több száz ezer kamionos keres biztonságos és komfortos pihenőhelyet magának Európában naponta, ezek hiánya miatt azonban évente milliárdos károkat jelentenek a kamionrablások a kontinensen.

A félegyházi beruházás részeként egy körforgalom is megépült, ami segíti a biztonságos felhajtást az M5-ös autópályára. A helyszínen egy 200 négyzetméteres kiszolgáló épület is található.

A parkolót arany fokozatú védettségi szint jellemzi, ami 65 kamerával megfigyelt, kerítéssel védett területet jelent, melyeken túlmenően éjjel-nappal, a hét minden napján őrszolgálat látja el a feladatát a helyszínen.