Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva Magyar Levente külügyi államtitkár bemutatta, hogy a magyar és kínai miniszterelnök jelenlétében az alábbi megállapodások aláírására került sor 2023. október 16-án Pekingben:

  • Kínai-Magyar "Övezet és Út" együttműködés kiemelt projektjeinek listája;
  • Ipari és befektetési együttműködés közös elősegítéséről szóló együttműködési megállapodás;
  • Egyetértési megállapodás a digitális gazdaság területén történő együttűködés erősítéséről;
  • Egyetértési megállapodás a technológiafejlesztés területén történő együttműködésről;
  • Egyetértési megállapodás a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési együttműködésről;
  • Jegyzőkönyv zsíros gyapjú Magyarországról a Kínai Népköztársaságba történő importjáról;
  • Oktatási Együttműködési Program a 2023-2026 évekre vonatkozólag;
  • Egyetértési megállapodás a digitális gazdasági fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről;
  • Kínai Népköztársaság Vám Főigazgatósága és Magyarország Nemzeti Adó- ás Vámhivatala között az ellátási lánc összekapcsolhatóságára vonatkozó együttműködés megerősítéséről szóló Egyetértési Megállapodás. 
Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ugyanakkor nem érezte szükségességét annak, hogy ismertesse a megállapodások tárgyát, holott arra is rákérdezett Szabó Tímea. 

Egyébként a magyar-kínai oktatási kapcsolatokról dióhéjban megemlékezik a Magyarország pekingi nagykövetségének hivatalos oldala is, igaz, csak a 2004 és 2018 közötti időszakra vonatkozóan. Mint írták, 2004 szeptemberében nyílt meg a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, és 2016. október 11-én írta alá a Kínai Oktatási Minisztérium miniszterhelyettese, Hao Ping és Rétvári Bence államtitkár az EU-Kína Oktatási Miniszterek Konferenciája, IV. Kína-KKE országok Oktatáspolitikai Párbeszéde keretében a 2016-2018. évekre szóló Oktatási Együttműködési Munkatervet. 

Az októberi pekingi találkozó különösen komoly visszhangot keltett, és nemcsak amiatt, mert Orbán Viktor volt az egyedüli európai vezető az Egy övezet, egy út kezdeményezés (Belt and Road Initiative, BRI) 10. évfordulója alkalmából megrendezett programsorozaton, hanem mert a magyar kormányfő a kínai látogatása során egyeztetett személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. 

„Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban”

– fogalmazott Pekingben Orbán Viktor az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel kapcsolatban.