A 45. héten vagyis november 6-12 között egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyászati Központ a heti jelentésében.

Egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei óvodában, 31-en 23 gyermek, és nyolc dolgozó betegedett meg, akinél a betegség hányással és hasmenéssel járt. Kórházba senki nem került.

Az elmúlt héten a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy mumpsz-gyanús beteget jelentettek. A 67 éves fővárosi nőbetegnél a kórházi ápolás során elvetették a háziorvos által felállított klinikai diagnózist.

Már 33 betegről tudnak

Egy hazai és egy importált eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizált a hatóság. A megbetegedéseket Csongrád-Csanád és Pest vármegyéből jelentették. A 61 éves Pest vármegyei férfi Egyiptomban járt a lappangási időben, így onnan hozta haza a fertőzést.

A héten diagnosztizált esetekkel a 2023-ban már 33-ra emelkedett a nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma. Augusztusban csak 15 ilyen betegről tudtak.

A betegek 66,7 százaléka férfi, az átlagéletkoruk 55 év. A betegek 54 százaléka pedig 60 éves vagy annál idősebb. A NNGYK azt is közölte a betegek többsége több mint 80 százaléka idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

Mi az a nyugat-nílusi láz?

A nyugat-nílusi láz egy szúnyogcsípés útján terjedő vírusos betegség, amelyet Culex moszkitók (szúnyogok) hordoznak madarakról emberre. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben ezek a szúnyogok nappal aktívabbak. A fertőző betegség, 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik. 15-20 százalékban enyhébb tünetek jelentkeznek. A lappangási idő 3-6 nap. A betegség tünetei: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó - duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

A héten egy importált eredetű Dengue vírusos beteget is azonosítottak. A 43 éves budapesti nő Egyiptomban járt a lappangási időben, így ott fertőződött. Tünetei láz, és kiütések voltak.

Egy importált malária megbetegedést is diagnosztizált az NNGYK. A 42 éves, magyar állampolgárságú férfi a Közép-Afrikai Köztársaságban tartózkodott 2023. augusztus - október között, onnan hozhatta haza a betegséget.