A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg, 1920-ban, a törökök első számú hőse, Mustafa Kemal Atatürk kezdeményezte.

Magyarországon 1931-tõl ünneplik, amikor még Gyermek Hétnek hívták, 1950 óta viszont már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják. Célja, hogy felhívja az emberek, a világ figyelmét a gyermekek jogaira, helyzetére.

Megnyílnak a tűzoltólaktanyák                

Délelőtt 10 órától indul a "Nyitott szertárkapuk" program. Összesen 390 helyszínen, az ország legtöbb hivatásos tűzoltólaktanyáján és őrsén, a csatlakozó önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokon, kiállítóhelyeken, valamint a budapesti Tűzoltó Skanzenben, illetve a Tűzoltó Múzeumban várják a gyerekeket.

Budapesti programok

Városligeti Gyermeknap

Az egyik legrégibb ingyenes rendezvény, gyerekműsorokkal, ugráló várakkal, arcfestéssel és még sok meglepetéssel, internetsátor, interaktív játékok, Sportsziget, lovas terápiás bemutató, focikupa. A Nemzetek Utcájában nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országuk hagyományait, gasztronómiai sajátosságait.

Művészetek Palotája, Cifra Palota

A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.

Gyereknap a Bókay-kertben

Az ingyenes családi rendezvényen többek közt az Első Emelet, Halász Judit és Kökény Dani is fellép, de lesznek gólyalábasok, vásár, mesefigurák és arcfestés is. Nagyszínpaddal, fesztiválszínpaddal és kiegészítő programokkal várják a családokat.

Arcfestésre, póni lovaglásra, ugráló várra sokat kell várni!

Talán nem meglepő, az ingyenes programok keretén belül sokat kell várni olyan jó dolgokra, amelyekért jellemzően sokat kérnének egy fizetős rendezvényen. Leginkább az arcfestés, póni lovaglás, az ugráló vár az ilyen.

Vidéki programok

Gyula

A helyszín a gyulai Göndöcs-kert, ahol gyerekprogramok, bűvész műsor, bábcsoport, aszfaltrajzverseny, gyerekkoncertek, óriástorta, ugrálóvár, légvár, kerékpáros ügyességi verseny, játszótér, gyereksziget, arcfestés, kisállatsimogató, motoroztatás, kézműves foglalkozások és még sok-sok meglepetéssel várják a gyerekeket és szüleiket.

Eger – Érsekkert

Színes, ingyenes gyermekprogramokkal várják a családokat gyereknap alkalmából. Az egész napos színpadi előadások mellett, többek között kézműves sátrakkal, szabadtéri játékokkal és kalandpályával is készülnek a gyerekeknek. A nap végén pedig egy fantasztikus Tompeti és Barátai koncerttel zárják a napot a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Tokaj – Fesztiválkatlan

Ingyenes ugráló várakkal, légvárakkal, arcfestéssel, csillámtetoválással, kézműves foglalkozással, bohóccal, lufi hajtogatással, cukorágyúval, vásári finomságokkal, városnéző sétavonattal és még sok-sok meglepetéssel várják a gyerekeket.

Vác - Rózsakert

Koncertek, lufi hajtogató bohóc, kézműves foglalkozások, arcfestés, hajfonás, kutyás bemutató és egész napos programok várják a kicsiket és a szüleiket gyereknap alkalmából. A jó hangulatról az Iszkiri zenekar és Kiss Kevin gondoskodnak. A részvétel ingyenes.

Zamárdi – Rendezvénytér

Vidám gyereknapi programokkal készülnek Zamárdiban is, a belépés ingyenes lesz.

Ha pedig fizetünk a játékért

A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint 10-ből 9 család ünnepli a gyereknapot, amelyre jellemzően 5-7 ezer forintért (41,5%) választanak meglepetést.

A legtöbben már 1-2 héttel az ünnep előtt (45%) elkezdik a bevásárlást, de viszonylag sokan (25%) hagyják az utolsó napokra az ajándékok beszerzést.

A felmérésben résztvevők fele online és személyesen is választ, 30%-a csak személyesen, míg 21%-a kizárólag webáruházban keresi meg a megfelelő meglepetést.