120.990-en nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2024. szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százaléka pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett.

A tavalyi évhez képest erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés.

Az átlagnál jobban nőtt az érdeklődés:

  • az MTMI képzések, azaz a műszaki, informatika, természettudományi képzési területek szakjai iránt,
  • az agrár,
  • a pedagógusképzés,
  • az orvos- és egészségtudomány képzési területek iránt is.

Az alapképzések közül:

  • első helyen a legtöbben gazdálkodási és menedzsment,
  • pszichológia,
  • kereskedelem és marketing,
  • mérnökinformatikus,
  • illetve óvodapedagógus képzést jelöltek meg.

Hamarosan elindul az e-ügyintézési időszak.

felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik a rögzített adataikat, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint később láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is.

2024. július 10-ig van lehetőségük a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumaik, eredményeik feltöltésére, valamint egyetlen alkalommal módosíthatják is a jelentkezési helyek sorrendjét. Új lehetőség a jelentkezés során megjelölt képzési helyek telephelyének a módosítása.

Átalakult a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga rendszere, ennek esetében a jelentkezési határidő április 30.

Az idei felvételi eljárásban változott az alap- és osztatlan képzések esetében a pontszámítás.

Az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont).

Az elmúlt évekhez képest az érettségi pont számítása esetében az emelt szintű érettségiért járó pontokat 100 százalékos értéken, a középszintű érettségiért járókat pedig 67 százalékos értéken számítják át. 

Az, hogy az idei jelentkezők közül végül mennyien kerülnek be a felsőoktatásba, nyáron derülhet ki, a ponthatárokat várhatóan július 24-én teszik közzé.

 

A HÖOK is kiakadt az új pontszámítástól, amely az idén lép életbe a felsőoktatásban. Vannak intézmények, amelyek rokoni kapcsolatokért vagy fizetős előkészítőn való részvételért plusz pontokat osztogatnak, ezzel a hallgatói önkormányzatok nem értenek egyet. Itt elolvashatja a részleteket >>>