Új pontszámítási rendszer debütál a 2024-es egyetemi felvételin, az eddig megszokotthoz képest már nem kizárólag az egységes teljesítmények, tanulmányi eredmények számítanak. Idéntől jelentős mennyiségű plusz pont jár majd azért, ha valaki – pénzért – elvégzi az adott egyetem saját felvételi előkészítőjét, de az is sok jóra számíthat, akinek a szülei, nagyszülei szintén a célintézménybe jártak - derül ki az RTL összeállításából. Ezzel egyébként a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sem ért egyet, írták az Economxnak.

Ami nem változik, hogy az összesen megszerezhető 500 pontból továbbra is 400 pont adható majd a középiskolai és érettségi eredményekre.

A fennmaradó 100 többletpontot (ami eddig többnyire nyelvvizsgára, sport- vagy tudományos teljesítményre járt) idéntől viszont egy „intézményközpontúbb” szemlélet alapján osztják ki, amiben nagy mértékű szabadságot kapnak az egyetemek.

Korábban minden egyetem minden szakán ugyanaz a fajta pluszteljesítmény ért többletpontokat, és ezért mindenhol ugyanannyi pont járt, 2024-től viszont az egyetemek saját hatáskörben döntenek arról, mire és mennyi többletpontot adnak, a pontszámok pedig akár szakonként is eltérőek lehetnek.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vannak fenntartásai az új pontszámítással. Azt írták az Economxnak is elküldött levelükben: hogy a fizetős egyetemi felvételi pontok helyett mérhető teljesítményt várnak el az intézményektől.

Úgy fogalmaztak: a megváltozott felvételi rendszer a korábbiaknál lényegesen nagyobb szabadságot ad az intézményeknek, mely remek lehetőség arra, hogy a diákokat ne csak osztályzatok alapján értékeljék. Azonban az idei felvételi során több esetben is megjelentek olyan többletpontok, melyek a hallgatók teljesítménye helyett például fizetős képzésen való részvételét, vagy szülei korábbi egyetemi jogviszonyát jutalmazzák.

A világ sokkal összetettebb annál, hogy a felvételizők teljesítményét pusztán középiskolás osztályzatok és százalékok alapján határozzák meg, ugyanakkor a HÖOK fontosnak tartja, hogy az intézményi szabadság és a területi sajátosságok mentén létrejövő pontszámok mögött is a fiatalok tehetsége és szorgalma álljon - írta a hallgatói érdekvédelmi szervezet.

A HÖOK közgyűlése az alábbi állásfoglalást fogadta el:

  • A HÖOK támogatja, hogy az egyetemi felvételi ne csak a tanulmányi eredményt, hanem az iskolán kívül megszerzett tudást, tapasztalatot, tevékenységet (pl. sport, önkéntesség, tudományos vagy akár kulturális eredmény) is jutalmazza, amennyiben az mérhető és átlátható.
  • A HÖOK abban az esetben támogatja az intézményi programokon való részvételért járó pontokat, amennyiben azok mérhető teljesítéssel (pl. teszt) járnak. A HÖOK azzal a feltétellel fogadja el a területi szempontokat, és az intézményi identitást építő pontokat, hogy azok értéke jelentősen elmarad a teljesítményért járó pontokhoz képest.
  • A HÖOK nem támogatja az intézményi programokon való részvételért önmagában adott pontokat, és kifejezetten ellenzi a fizetős programokért járó pontokat. Meggyőződésünk, hogy nem szabad olyan felvételi rendszert építeni, amely más lehetőségeket biztosít a jómódú családban élő jelentkezők számára, mint a hátrányosabb helyzetű fiataloknak.
  • A HÖOK kiáll továbbá a fiatalok nyelvtudásának fontossága mellett, így elengedhetetlennek tartjuk, hogy a megszerzett nyelvtudás a jövőben is jelentős többletpontot érjen valamennyi intézmény esetén.

Például a Dunaújvárosi Egyetemen is 100 pontból 15 pontot jóváírnak, ha a jelentkező családtagja (nagyszülő, szülő, gyermek, testvér vagy akár házastárs) az egyetemen végzett, ehhez csak egy jogviszonyigazolást kell bemutatni. Ugyanez az intézmény a maximális 100 pluszponttal jutalmazza mindazokat, akik olyan középiskolában végeztek, amivel az intézménynek stratégiai együttműködési megállapodása van. A dunaújvárosihoz hasonlóan a Tokaj Hegyalja Egyetemen (THE) is pluszpontot ér a hűség, itt viszont csak tizet adnak érte, ha valakinek a szülője, nagyszülője, nevelőszülője az intézménybe járt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a legalább négy hónapos vagy legalább 120 órás, az intézmény által szervezett érettségi előkészítő tanfolyamon való részvétel és annak eredményes (legalább 60 százalékos) teljesítése 60 pontot ér a 100-ból. A beszámítható matematika, kémia és fizika érettségi elkészítő tanfolyamok ára 2024-ben 72 ezer forint.

Ezeken felül olyan teljesítményekért is járhat idéntől pont, mint az alapfokú nyelvvizsga megléte, munkatapasztalat, továbbá diákönkormányzatban betöltött tisztség vagy templomi szolgálat.