Kecskeméten, hivatalosan is átadták a város önkormányzatának otthont adó, Tündérpalotaként ismert, díszes műemléki épületet, melynek felújítását a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) végezte el.

A számos más dekoratív elem mellett Zsolnay-díszeiről és történelmi alakokat formáló reliefjeiről is ismert Városházát eredetileg Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1893-97 között építették fel.

A felújítás 12 ezer négyzetméternyi területen valósult meg: 6520 négyzetméteren tetőfelújítást végeztek, a homlokzatrekonstrukció pedig összesen 5940 négyzetmétert érintett. Szintén a homlokzat munkálataihoz összesen 1157 darab műkőelem helyreállítása történt meg, illetve gyártották le az elemeket újra, valamint mintegy 500 darab fanyílászárót is rekonstruáltak  – számolt be róla a magyarepitok.hu

Ez a ház az ország, a Kárpát-medence legszebb szecessziós ikonja lett

– mondta el a megyeszékhely polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia az avatón, egyben hozzátette: „egy évszázados álom vált valóra”.

A városvezető a sikeres kivitelezésről kifejtette: „mintegy 100 különböző vállalkozás, csúcsidőben 150 munkás tevékenykedett egyszerre, óriási terhet és felelősséget róva az építésvezetőkre is.”

Azt tervezzük, hogy a következő időszakban Kecskemétet nemcsak a vidék, hanem Magyarország egyik fontos központjává tesszük

– hangsúlyozta az eseményen Lázár János építési és közlekedési miniszter, majd hozzáfűzte, hogy autópálya-építést és a déli határátlépési pontok újjáépítését is magába foglaló régiós gazdaságfejlesztési programot hirdet a kormány.

Felsorolta:

  • ez az M8-as autópálya megépítését jelenti Dunaújváros és Kecskemét között,
  • egy új, nagyszabású vasúti pálya kialakítását Győr-Székesfehérvár-Dunaújváros és Kecskemét között,
  • a déli határátlépési pontok teljes rekonstrukcióját,
  •  valamint Baranya és Bács-Kiskun összeköttetésének fejlesztését.

Emlékeztetett: 2010 óta mind az állam mintegy 300 milliárd forinttal támogatta Kecskemét fejlődését, számos területen a város újjáépítéséről a gyáripar meghonosításáig.

Világszínvonalú gyártósor érkezik Kecskemétre

Több mint 2,5 milliárd forintból fejleszt a kecskeméti Hőplusz Rendszer Kft. Bővebben >>>