Évente húszezernél is több körözést ad ki eltűnés miatt a rendőrség. A körözési oldaluk szerint jelenleg, azaz szeptember 15-én 2284 ismeretlen helyen lévő személyt keresnek.

A felnőtt eltűntek 90 százaléka egy hónapon belül előkerül, további 5 százalékuk pedig 90 napon belül. A Magyar Nemzet azonban megjegyzi: van, akit már évtizedek óta keresnek.

A legrégebben 1994 óta keresik hivatalosan a püspökladányi, 1934-es születésű Kovács Józsefet. Azonban nem ő a legrégebben eltűnt, hanem egy neves és módos magyar vállalkozó lánya, Farkas Helga, akinek 1991-ben veszett nyoma.

Az akkori sajtóinformációk szerint elrabolhatták őt, váltságdíjat is követeltek érte, majd valószínűleg megölték. A holttestét azonban azóta sem találták meg.

A feltételezett gyilkost a másik vélt tettes – akit el is ítéltek Farkas Helga elrablásáért – megölhette. A büntetését letöltötte, azóta külföldön él, ám bizonyíték hiányában senkit nem tudnak emberölés miatt felelősségre vonni. Ugyanakkor mivel a rendőrség később kezdte el a lányt körözni, így 2110-ig hivatalosan biztosan keresni fogják őt.

Az eltűnés előtt megverhették a szocialista politikust

MSZP zuglói önkormányzati képviselőjét, Sápi Attilát 2016. január 5-én látták utoljára Újpalotán. Az eltűnése előtt megverhették őt, majd végleg nyoma veszett. A politikusnak több százmilliós tartozása volt, vélhetően meggyilkolták.

Ackermann Dávid 14 éve, 2009. szeptember 11-én tűnt el a Margitszigeten. A fiú Vecséről indult el a délutáni órákban a fővárosba, ahol barátnőjével és annak barátaival találkozott. Az esti órákban is még együtt volt a társaság, Dávid azonban nem sokkal később lemaradozott tőlük, majd eltűnt.

Így működik a körözési rendszer

A körözési rendszer úgy működik az eltűnt személyre vonatkozó adatok közérdekből nyilvános adatnak minősülnek, így a körözés elrendelésével azok a rendőrség weboldalán is megjelennek.

A körözések száma nem egyezik meg az eltűntek számával. A kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően az okozza, hogy a gondozási helyükről engedély nélkül távoztak vagy nem tértek oda vissza az előírt időben. Ez ahányszor megtörténik, annyiszor indul körözési eljárás.

Az is változó, hogy mikor kerül elő hivatalosan az eltűnt személy. Az eljárás során a rendőrség az eltűnt felkutatása érdekében és a rendelkezése álló információk alapján dönt a szükséges intézkedésekről.

A 18 év alattiak közel 30 százaléka egy napon belül előkerül, újabb 30 százalékuk egy héten belül, 35 százalékuk pedig egy hónap alatt.

A fennmaradó öt százalékba azok tartoznak, akiknek az eljáró hatóság az adatgyűjtés során felmerült információkra tekintettel vélelmezi a tartózkodási helyét, de egyéb okokból nehéz a felkutatásuk.