Saját feldolgozójában vágja az ökocsirkét a Baromfi-Coop
Jelentős fejlődésre számít az idén is a magyarországi baromfipiac meghatározó szereplőjének számító Baromfi-Coop cégcsoport, azt követően, hogy a társaság már tavaly is csaknem 50 százalékkal növelte forgalmát.
Az integrált baromfitartással, -tenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó, hétszáz főt foglalkoztató nyírségi Baromfi-Coop cégcsoport árbevétele tavaly 46 százalékkal, 4,1 milliárd forintra, adózás előtti eredménye pedig 4,3 százalékkal, 241 millió forintra nőtt – mondta lapunknak Bárány László, a Baromfi-Coop Kft. ügyvezetője. A cégcsoport az idén 5,2–5,5 milliárd forint konszolidált árbevételre számít. A 100 százalékban a Bárány család tulajdonában lévő csoport tavalyi árbevételéből 3,3 milliárdot a Baromfi-Coop Kft. ért el, további két cége – a szabadtartásos baromfiról elhíresült Master Good Kft. és a Rohodi Hús Kft. – pedig együttesen 814 millió forint forgalmat ért el. A csoport negyedik cégét, a Master M. Kft. társaságot a felszámolás alá került Hajdú-Bét Rt. volt kisvárdai baromfifeldolgozója működtetésére hozták létre, ugyanis az üzemet az idén áprilisban hat csirkenevelő teleppel együtt megvásárolták. Másik jelentős fejlesztésük SAPARD-támogatással valósult meg: Petneházán lényegében zöldmezős beruházással létesítettek európai szintű baromfifeldolgozót, amely ma Bárányék szerint a legkorszerűbb Magyarországon. A petneházi üzemben az idén januárban kezdték meg a máshol vágott ökobaromfik darabolását, csomagolását.
A cégcsoportban a Baromfi-Coop Kft. és a takarmánykeverővel szintén rendelkező Rohodi Hús Kft. foglalkozik a takarmánynövények integrációval, a baromfitenyésztéssel, -keltetéssel, ipari brojler hízlalásával, a Red Master szabadtartású csirkék nevelésével és a mezőgazdasági alaptevékenységgel. Bárány László megjegyezte, hogy a Red Master néven Magyarországon három éve elindított szabadtartásos baromfi programban az ökocsirke kétszer annyi idő alatt hízik meg, mint a brojler, ára is duplája az utóbbinak, ebből a termékből nagyobb mennyiséget Magyarországon egyelőre nem is lehet eladni. A cégcsoport szintjén ma is 90 százalékos az ipari csirke előállításának aránya, ami Bárány szerint nem fordul meg a közeljövőben sem, bár a Red Master termékkel fémjelzett szabadtartásos baromfira érezhetően nő a kereslet, s ma már csaknem minden üzletláncban jelen van.
A Red Master friss, előhűtött ökobaromfihúsból már szállítottak próbaként Nagy-Britanniába és Svájcba, s hamarosan indulhat a folyamatos kivitel is, ahogyan az egyéb, hagyományos ipari feldolgozott termékeik esetében a svájci, angol, német piacokra ma is történik.
A cégcsoport az idén 4500 hektáron integrál szántóföldi növénytermesztést és 160 ezer szülőpár tyúk mellett 18 millió napos baromfit keltet. Brojlercsirkét saját telepen 8,2 milliót, integráltan pedig 1,1 milliót hízlalnak. Red Master tanyasi baromfifélékből félmilliót vágnak, takarmányt 52 ezer tonnát készítenek. A további fejlesztések az integrált baromfitermelés kapacitásainak összehangolása, a minőség és minőségbiztosítás teljes körű érvényesítése köré fokuszálnak. A középtávú elképzelések között szerepel a volt Hajdú-Bétes telepek rekonstrukciója, továbbá a takarmánykeverő kapacitás bővítése és korszerűsítése.
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.