A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A formálódó Bajnai-féle javaslat két szja-kulcs mellé visszahozná az adójóváírást is, előbbi nagyjából 400 ezer forintnál lépne be, utóbbi pedig az átlagbérnél futna ki. A jelenlegi rendszer − ha az aktuális gazdasági helyzettől eltekintünk − egyszerű, célja és felépítése jól követhető és következetes. Arányos terhelés mellett a gyereknevelést támogatja s ezen belül is a magasabb jövedelműeknek kedvez. A rendszer nincs tekintettel a szociális háttérre − ezt a hiányosságot a kormány olyan egyéb intézkedésekkel igyekszik pótolni, mint a rezsibefagyasztás, a rezsicsökkentés, esetleg a jövőben a kedvezményes áfakulcsok átgondolása.

Bajnaiék ezzel szemben az szja-rendszerbe beemelnének szociális elemeket is, praktikusan az adójóváírással az alacsonyabb jövedelmeknél tehercsökkentést, a felső kulccsal tehernövelést terveznek. Ami az adójóváírást illeti, az adómentessé tett − vagy majdnem azzá tett − minimálbér arra sarkallja a munkaadókat, hogy ennél ne is nagyon fizessenek többet az alkalmazottaknak. Minden e szint fölötti béremelés ugyanis irreálisan nagy költséggel jár a minimálbér terheléséhez viszonyítva. Így hosszabb távon sem várható, hogy csökken a minimálbérre bejelentettek aránytalanul nagy száma − vagyis azoké, akik valójában többet kapnak, csak épp a minimálbér feletti részt zsebbe.

Az adójóváírás ugyanakkor lényegében kiüti a családi adókedvezményt is. A kedvezmény ugyanis egyszerűen nem tud érvényesülni az alacsonyabb jövedelmeknél − vagy csak nagyon kis mértékben. A minimálbért alapul véve 98 ezer forint bér után most egy gyerek nevelése 16 ezer helyett hatezer, két gyerek nevelése pedig nulla forint adó megfizetését jelenti. Ha visszajön az adójóváírás, akkor ennek a kedvezménynek a java részét az viszi majd el. Vagyis teljesen mindegy lesz, hogy valaki nevel-e gyereket vagy sem, az adója sokkal kevesebb lesz. Ennek fényében pedig az egész családi adókedvezmény értelme is kérdésessé válik.

Annál is inkább, mert a javaslat szerint a kedvezménynek felső határa is lenne. Ez azt jelenti, hogy a mostani rendszer sapkát kapna, a kedvezmény maximális összege ugyanis fix lenne. Ha a javaslatban szereplő 400 ezer forintos bér feletti felső kulccsal számolunk, akkor a kedvezmény legfeljebb 64 ezer forint lenne. Ez ma lényegében korlátlan, hiszen egy és két gyerek után tíz-tízezer forint, három és több után pedig gyerekenként 33 ezer forint.

Összességében tehát a családi adókedvezmény kizárólag annak a rétegnek lenne releváns, amely az átlagbérnél többet keres − itt futna ki az adójóváírás −, ám bére kisebb, mint a felső kulcs. Ez alatt nem, vagy kevéssé érződik a kedvezmény, fölötte pedig sapkát kap.