Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (ekáer) adatai szerint a Magyarországon értékesített vágott virág több mint 80 százaléka Hollandiából származik, a kivitel 72 százaléka pedig Ausztriába irányul.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint például sok kereskedő olyan székhelyszolgáltatót vesz igénybe, amelynél a bejelentkezett cégek akár több mint 80 százaléka nagy kockázatot jelent az adóbevételekre vagy már "bedőlt" társaság.

A NAV fokozott figyelme a minimális adófizetés, valamint a közösségi beszerzésekről érkező tagállami adatok és az áfa-bevallások közötti eltérés is indokol. A virágkereskedelem ellenőrzésére egész tavasszal számítani lehet.

Jól megutaztatják

Az idei vizsgálatok több esetben tártak fel eltérést az ekáer bejelentésekben szereplő és a valós feladók vagy címzettek között. Volt olyan is, hogy a NAV munkatársai tranzitszállítmánynak feltüntetett, de Magyarországon kirakodott árura bukkantak. A revizorok a majdnem 2,5 tonna virágkészletet ismét kamionra rakatták, hatósági zárat tettek rá és mindaddig figyelték, amíg a fuvar el nem hagyta az országot.

Egy másik szállítmánynál - melynek rakománya több mint 11,6 millió forint értékű vágott virág volt - a NAV rendszerei azt mutatták, hogy a címzettnek 12 millió forint adóhátraléka van. Az adóhatóság a szállítmányt lefoglalta, de árverésre már nem került sor, mert a társaság néhány órán belül egy összegben megfizette tartozását.