Az adótörvények kihirdetése és életbe lépése között minimum 45 napnak kell eltelnie - ezt az Alkotmánybíróság a kilencvenes években mondta ki, így kívánván megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy egyik hétről a másikra új adókat vagy úgy adómértékeket vezessenek be. A testület azt is kimondta, hogy ez a szabály csak az adóemelésekre, szigorításokra érvényes - adót lehet csökkenteni egyik napról a másikra. A testület érvelése szerint fontosabb biztosítani a jogot az adózóknak a felkészülésre, annál, hogy az állam ily módon éljen adókivetési jogával.

Ezt a gyakorlatot az elmúlt 15 évben minden kormány tiszteletben tartotta. Ez változhat meg, mivel a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca megint bakizott. Mint ismert, a kormány múlt héten jelentette be, hogy a lassabb idei gazdasági növekedés miatt kieső százmilliárd forintos bevételt részint 40 milliárdos spórolással, az áfa hatékonyabb beszedésével (40 milliárd) pótolja. A hiányzó 20 milliárdból tízmilliárdot a magánpénztáraktól elvett külföldi részvények osztalékából remél a kormány, a maradék 10 milliárd forintot a szerencsejáték és a jövedéki adó emelésével teremtenék elő.

A kormány tervei szerint az adóemelések november elsején lépnének hatályba - ám ehhez az kell a 45 napos szabály szerint, hogy a kihirdetett jogszabály csütörtökön megjelenjen a Magyar Közlönyben. A kormány azonban hétfőn beterjesztett adójogszabályok mellé elfelejtett egy plusz papírt csatolni - azt a dokumentumot, amelyben kérte volna a háztól, hogy a jogszabályt rendkívüli eljárásban tárgyalják meg, vagyis még hétfőn szavazzanak arról.

Adóemelés nem maradhat el sledrián munka nélkül - ezért még hétfő este az NGM beterjesztette az államháztartási törvény generális módosítását. Eszerint a jövőben minden adótörvény életbe lépéshez elég lenne 30 nap - így viszont az adótörvényről elég lenne szeptember végén szavazni. A Matolcsy György jegyezte törvénymódosítás indoklása szerint a 30 napra való csökkentésre azért van szükség, hogy az adójogolkotás gyorsabban reagálhasson a gazdasági és költségvetési változásokra. Ugyanakkor Matolcsy szerint továbbra is adott a jogbiztonság keretében a felkészülési idő - erre bőven elegendő a 30 nap.