A kormány benyújtotta a 2013-as költségvetést, sőt ma meg is kezdte a javaslat vitáját a parlament. A benyújtott költségvetés elvileg kész adórendszert vagy legalább kész koncepciót feltételez − ám ez az idén sincs így, hisz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetés benyújtása után (!) állt elő növekedés- és foglalkoztatásösztönző programjával, amire a Fidesz elnöksége rögtön rá is kontrázott: Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető (nem mellesleg a kormánypárt fő gazdaságpolitikusa) kijelentette, hogy a frakció a 25 év alatti fiatalok, az 55 év feletti, tapasztalt munkavállalók foglalkoztatását, elhelyezkedését segítő adókedvezményeket vár el a kormánytól. Ebből is látszik, hogy a 2013-as adórendszer korántsem kész, ennek ellenére a költségvetési törvény alapján megkíséreljük bemutatni, hogy június közepén a kormány épp milyen adórendszerrel kalkulál jövő januárra. A tervezet nem kápráztatja el az olvasót mélyreható elemzésekkel, legtöbb esetben csak a bevételek ismertetésére szorítkozik.

Marad az Eva?

A benyújtott tervezet egyik legfontosabb üzenete, hogy 2013-ban is megmaradhat az egyszer már megszüntetésre javasolt eva, vagyis az egyszerűsített vállalkozói adó. Igaz, a kormány az adóbevétel jelentős, 21 százalékos csökkenésével kalkulál az idei bevételekhez mérten. Az indoklás szerint az idei 225 milliárd forinttal szemben 46,8 milliárd forinttal kevesebb folyhat be a büdzsébe, mondván, folytatódik az idén életbe lépett adóemelés miatt az eva-körből való elvándorlás. Az idén az evások 16,2 százaléka választott más adózási formát.

Mint az közismert, az evát a kormány már 2012-vel kivezette volna, végül megelégedett az adókulcs 37 százalékra való emelésével. Az NGM márciusi tervei szerint ezt az adót 2013-ban most már tényleg kivezetnék − vagyis az erről szóló tervezet már el is készült −, az akkori nyilatkozatok szerint a (kis)vállalkozások adózását egy pénzforgalmú szemléletű áfafizetési rendszerrel könnyítették volna meg. A 2013-as büdzséből ezek a tervek teljesen hiányoznak − ám nem lehet kizárni, hogy az ősz folyamán a kormány újra előveszi ezeket az ötleteket.

A társasági adó főbb elemeinek alakulása (milliárd forint)
20122013
Adózás előtti nyereség4 920,24 908,8
Társasági adó alapja3 058,92 937,3
Számított adó419,7480,3
Érvényesített adókedvezmények65,478,9
Adómentesség22,3
Fizetendő adó351,4398
Naptári évtől eltérő adózású cégek adója21,121,9
Speciális célú vállalkozások adója2,82,8
GDP29 18830 685
Forrás: Forrás: 2013-as költségvetés tervezete

Nem teljesen függetlenül az evától a kormány 2013-ban a társaságiadó-bevételek növekedésével számol. Mint ismert, a büdzsé 1,6 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulál 4,2 százalékos infláció mellett. Ezen makropálya mentén a társaságiadó-bevételben számolt hétszázalékos növekedés nem meglepő − más kérdés, hogy a 1,6 százalékos gazdasági előrejelzést ma számos elemző túlzónak tartja. A kormány az adózás előtti nyereség szerény csökkenésével számol a cégeknél az idei 4920 milliárd forintról 4908 milliárd forintra, így a társasági adó alapja az idei 3058,9 milliárd forintról 2937,3 milliárdra csökken.

És jönnek az új adók

Vagyis a többletbevételt egyértelműen az evakörből kilépő vállalkozásoktól várja a kormány. Az előrejelzések szerint az érvényesíthető adókedvezmény az idei 65,4 milliárdról 78,9 milliárd forintra nőhet − ám az átlagos társaságiadó-terhelés így is az idei 7,1 százalékról 8,1 százalékra emelkedik. A társasági adóalap számításánál a kormány már figyelembe vette a bankadó részbeni kivezetését: a tervezet még csak az elvonás felére csökkentésével számol − így abból 72 milliárd forinttal még számol a költségvetési terv −, ugyanakkor jelenleg még napirenden van az adó teljes eltörlése. A biztosítók így is, úgy is kikerülnek a pénzintézeti különadó hatálya alól, hisz számukra bevezetik a biztosítási adót. A tervezet a cégautóadó további csökkenésével kalkulál, az idei 46 milliárd után 2013-ra 39 milliárdot terveznek − ám semmi nem utal arra, hogy szóba került volna bármilyen adókönnyítés.

A régi-új adók egyike az energiaellátók jövedelemadója, vagyis a Robin Hood-adó. Régi, mert az energiaszolgáltatók eddig is fizették, új, mert az adókötelezettséget kiterjesztik a hulladékfeldolgozásra is. Így az idei 14 után jövőre már 40 milliárd forint folyik be ebből az adóból, egyrészt az adózói kör szélesítése, másrészt a kulcs 8-ról 11 százalékra való emelése miatt. Az új adók közül a legnagyobb falat a még tárgyalás alatt álló tranzakciós adó, ebből a költségvetési terv a korábbi 123 milliárddal szemben már 280 milliárdos bevétellel számol − ami még a kormányon belül is szakmai súrlódáshoz vezetett, ugyanis Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter is túlzónak találta. Valószínűsíthető, hogy a kormány kész engedni ezen a ponton a bankoknak, vagy a pénzintézeti különadót törlik el − ezt a lehetőséget már Orbán Viktor miniszterelnök is felvetette. A biztosítási adóból 52,5 milliárdot tervez a kormány, az adóbevételek kétharmada a gépjárművek kötelező és casco biztosításainak megadóztatásából folyhat be, míg a már elfogadott távközlési adóból 2013-ban 44 milliárd forint bevétel keletkezhet.

Tovább tisztul az szja

A személyijövedelemadó-rendszer a legképlékenyebb a fideszes politikusok nyilatkozatainak fényében, ám egy biztosnak tűnik: 2013-ban átállunk a valóban egykulcsos szja-ra, vagyis megszűnik a szuperbruttó, így nem lesz a 2 millió 424 ezer forint feletti éves jövedelmekre sem adóalap-kiegészítés, vagyis azok is a 16 százalékos egységes kulccsal adóznak, ami 34 milliárd forintos bevételkiesést jelent a büdzsének, így az átlagos adóterhelés az idei 15,1 százalékról 13,7 százalékra csökken.