Több mint két éves szünet után visszatér a Tesco az osztalékfizetéshez - közölte a társaság negyedéves gyorsjelentésnek közzétételével egyidejűleg. A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc két évvel ezelőtt szüntette be a kifizetéseket, miután hatalmas veszteségeket kellett elszenvednie könyvelési botránya következtében - adta hírül a Reuters.

Az áruházlánc először egy részvényenként jelképes, részvényenként egy pennys időközi kifizetéssel lepi meg a részvényeseket, azonban a jelentés szerint remélik, hogy az év végére ez 2 pennyre nőhet.

A bejelentés a Financial Times szerint újabb jele annak, hogy a cégnek sikerült tartósan pozitív fordulatot elérnie gazdálkodásában. A gyorsjelentés szerint a társaság árbevétele az első félévben 28,3 milliárd font lett, ez az elemzői várakozások felső szélén helyezkedik el. Az első féléves eredmény 71 millió fontról 562 millió fontra ugrott.

A Tesconak egyébként a tavalyi éve volt az első, amikor 7 év óta első ízben sikerült forgalomnövekedést elérnie brit érdekeltségeinél. A kedvező tendencia az idei első félévben is folytatódott, jóllehet ennek üteme 2,1 százalékosra lassult - írja a pénzügyi napilap. A növekedésben szerepet játszott az is, hogy beindult az élelmiszer-áremelkedés az országban. Ugyanakkor ez ellen hatott a többi diszkontlánc, mint az Aldi, vagy a Lidl által támasztott árverseny, ami miatt a költségek növekedésének csak kisebb hányadát terhelték át a vásárlókra.

A Tesco részvényeinek árfolyamát egyébként az utóbbi időben - több más áruházlánc részvényeihez hasonlóan - nyomás alatt tartotta az Amazon korábbi bejelentése, amely szerint intenzívebben szeretne megjelenni az áruházláncok piacain. A ma reggeli kereskedésben a jó hírnek köszönhetően közel három százalékkal, féléves csúcsra emelkedett a Tesco részvények árfolyama a londoni tőzsdén.

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója a jelentéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a cégnek nem csak az árbevétele, profitja és készpénztermelő képessége emelkedett, de adósságállomány is jelentősen csökkent. Annak nagysága most alig fele a három évvel ezelőttinek, amikor nekiláttak cég rendbetételének.

A Tesconál még mindig tart az átalakítási folyamat, amely során újrafókuszálják a cég tevékenységét a korábbi évek intenzív, túlzott terjeszkedése után. A cég idén már több ezer dolgozójától vált meg, s értékesítette több tevékenységét is. Ezzel kapcsolatban egyébként időről időre felröppentek a sajtóban olyan értesülések, amelyek szerint a lánc a magyar piacról való kivonulást tervezné. Ezeket a híreket a Tesco minden esetben cáfolta.

Bár az FT szerint a mai bejelentés fontos lépés, azonban a cég még mindig nem tudta teljesen maga mögött hagyni az évekkel ezelőtt kirobbant könyvelési botrány hatásait. Három korábbi Tesco igazgató ellen most is eljárás folyik a könyvelési adatok meghamisítása miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!