Az euró árfolyama több mint egy éve nem látott magasságba emelkedett a dollárral szemben. Az euróövezet elmúlt hetekben javuló gazdasági kilátásai, valamint a dollár szélesebb körű gyengülése egyaránt támogatja a közös devizát, mint ahogy az is, hogy a befektetők egyre inkább hisznek az amerikai kamatemelések befejezésében.

Az euró jegyzése tegnap 0,63 százalékkal 1,1067 dollárig ugrott, ez magasabb februári csúcsánál tavaly április eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett. Az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán megugró gázárak miatt tavaly mély recessziótól tartottak az eurózónában. A vártnál melegebb tél és a kínai gazdaság újranyitása a járvány miatti lezárások után azonban fellendítette a régió gazdaságát és a fogyasztói bizalmat, ami tovább táplálta a további várakozásokat pozitív várakozásokat – emlékeztet a Financial Times.

A tavalyi év tökéletes vihar volt az euró számára a magas energiaárak, az ukrajnai háború, Kína nulla Covid-politikája és az EKB miatt, amely késve kezdett el kamatot emelni a többi jegybankhoz képest. Most már alacsonyak az energiaárak, jobbak a kínai makroadatok és az EKB lassan a Fednél jobban is bevadul kamatemelések ügyében

– mondta a lapnak Athanasios Vamvakidis, a Bank of America G10 devizastratégiájának vezetője.

A csütörtöki adatok szerint az eurózóna ipari termelés februárban hat hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt, 1,5 százalékkal az előző hónaphoz képest. Az S&P Global múlt hónapban közzétett, beszerzési menedzserindexe pedig azt mutatta, márciusban az elmúlt 10 hónapban a leggyorsabb ütemben bővült a régió gazdasági aktivitása.

Az európai gazdaság javulását eközben a dollár szélesebb körű gyengélkedése kísérte. A Fed nyolc kamatemelése után a jelenlegi 4,75-5 százalékos cél mellett a piac már csak egy 25 bázispontos szigorítást áraz. A dollár gyengülése egyébként általában megkönnyebbülés a kockázatosabb devizák számára, vélhetően egyébként ez is szerepet játszik az elmúlt napok forinterősödésében. De megkönnyebbülést jelenthet a dollárban eladósodott szegényebb országok számára is.

„A dollár szenved, amikor egy kicsit is gyengébb amerikai adatokat látnak napvilágot. Ilyen volt az alacsony termelőiár-emelkedés az Egyesült Államokban és a Fed tisztségviselők enyhe recesszióról szól megszólalásai. Az egyes regionális bankok körüli zűrzavar és a szigorúbb hitelfeltételek valószínűbbé teszik a amerikai gazdaság kemény landolását. Eközben az amerikai bankrendszer egyes részei jobban ki vannak téve nem realizált értékpapír-veszteségnek, mint az európai bankok. Ez lehetővé tette az EKB számára, hogy szigorúbb legyen a Fednél” – mondta Chris Turner, az ING devizastratégiájának vezetője.

Az európai döntéshozók lassabban reagáltak az infláció fenyegetésére, mint az amerikaiak.

Az EKB csak a tavalyi év második felében kezdett kamatemelésbe, a befektetők arra számítanak, hogy az európai jegybanki betéti kamat 3 százalékról 3,75 százalék körülire emelkedik az év végén. Az eurózóna inflációja márciusban meredeken, 6,9 százalékra esett, ami egy éve a legalacsonyabb szint, de a mögöttes árnyomás az energiát és az élelmiszereket leszámítva új rekordra, 5,7 százalékra ugrott.

Vamvakidis szerint az euró útja a globális inflációs nyomástól függ. Ha a központi bankoknak recessziót kell előidézniük, hogy kordában tartsák az inflációt, akkor a dollár erősödhet, hiszen gazdasági stressz idején menedékként szoktak tekinteni a befektetők az amerikai devizára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!