A Hina nem hivatalos információi szerint a horvát kormány azért döntött a találkozó elhalasztása mellett, mert a Mol nem fogadta el, hogy a tárgyalás témája az INA horvát olajcég vezetési modelljének megváltoztatása legyen. Ez pedig ellentétes a szeptember 18-i első találkozón elhangzottakkal, amikor megbeszélték, hogy a következő téma az INA vállalatvezetése lesz. Szollár Domokos, a Mol Nyrt. magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére elmondta: "a Mol hivatalosan nem kapott semmilyen tájékoztatást a tárgyalások esetleges felfüggesztéséről vagy elhalasztásáról. A horvát médiában olvastuk mi is ezt az információt, ezért nem kívánjuk kommentálni."

A hírügynökségnek nyilatkozó kormányközeli forrás nem tájékoztatott arról, hogy a vezetési modellről szóló tárgyalás visszautasítása Horvátországra nézve értelmezhető-e nyomásgyakorlásként, miután Zágráb európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki az Interpol vörös listájára is felkerült. A gyanú szerint Hernádi 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

A Poslovni dnevnik horvát gazdasági lap internetes oldalán szerda este jelentetett meg hírt arról, hogy elmaradnak a tárgyalások a két fél között. A lap információi szerint a horvát fél a korábban megbeszéltek szerint járt el és a szeptemberben rögzített menetrendnek megfelelő témáról kívánt tárgyalni. Akkor abban is megállapodtak, hogy addig nem kezdenek új témába, amíg az előzőt le nem zárták - emlékeztetett a Poslovni dnevnik. A horvát kormány szerint az első megbeszélendő téma ezek alapján az INA irányítási modellje lenne, egészen pontosan az, hogy a vezetési struktúrát összhangba hozzák a gazdasági társaságokról szóló horvát törvénnyel. A Mol viszont - a lap szerint - olyan témákat javasolt, amelyekre csak a negyedik vagy ötödik találkozón kellene sort keríteni.

A Jutarnji List című zágrábi napilap szerint a magyar fél az INA stratégiai fejlesztéséről kívánt tárgyalni, mert szerintük az fontosabb, mint az irányítási modell megváltoztatása.

Egyes értékelések szerint a Mol csupán az év végéig kész tárgyalni az INA-ról, ha addig nem születik megállapodás a horvát kormánnyal, akkor a magyar olajvállalat eladja INA-részesedését - írta a Jutarnji List. Ez a forgatókönyv viszont további gondokat okozhatna a horvát kormánynak, mert Zágrábnak nincs pénze a részvények megvásárlására. Amennyiben pedig egy - várhatóan - orosz cég vásárolná meg az INA-részesedést, a horvát félnek velük kellene tovább egyeztetnie az irányítási modell megváltoztatásáról, ami Zágráb számára semmiképpen sem jó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!