Egy a jelenleginél jóval nagyobb hatalommal és hatáskörrel rendelkező tőkepiaci felügyelet létrehozása, vagy a jelenlegi jogköreinek kiszélesítése szükséges ahhoz, hogy előre tudjon mozdulni az európai tőkepiac integráció ügye - dobta be az ötletet múlt heti beszédében Christine Lagarde, az EKB elnöke egy frankfurti konferencián, ahol hangsúlyozta az egységes európai tőkepiac létrehozásának szükségességét is. Bár sokak szerint az egységes európai kötvények megalkotása - amelyek valóban az amerikai államkötvényekhez hasonló funkciót lennének képesek betölteni az Unióban -lenne az ez irányba tett legerősebb lépés, a felügyeleti rendszer komolyabb összehangolása elengedhetetlen a tőkepiaci unió fejlesztéséhez.

A nagy probléma, hogy ugyan létezik egy Európai Értékpapír és Piaci Hatóság (ESMA), azonban egy csomó fontos jogkör és kényszerítő eszköz a nemzeti felügyeletek hatáskörében maradt. Emiatt széttöredezetté válik az egységes európai szabályok alkalmazása, a jogkörök és kompetenciák egy csomószor túlságosan is megoszlanak a különböző országok felügyeletei között.

Lagarde szerint az amerikai értékpapírpiaci felügyelet, a SEC múlt század elején történt létrehozása jól példázza, hogy mennyire szükség van erre. Az amerikai tőkepiac ugyanis sokkal fejlettebb az európainál, s ennek kialakulásához az kellett, hogy az amerikai államok törekvéseit, amelyek egy csomó jogkör megtartására irányultak, le lehessen törni. A 19. században ugyanis volt egy olyan projekt, amelynek kockázataihoz és a megvalósításához szükséges projektek tőkeigényéhez egy az egész amerikai nemzetre kiterjedő tőkepiac létrejöttére volt szükség. Ez pedig a vasútépítés volt, ennek finanszírozása jórészt kötvényekből történt.

Christine Lagarde
Christine Lagarde
Kép: Getty Images / Andreas Rentz

Az Európai Unió előtt most hasonlóan kemény kihívások állnak a deglobalizáció, a digitalizáció és a demográfiai kihívások miatt. Becsléseik szerint a fosszilis tüzelőanyagokról történő átállás 2030-ig évente 620 milliárd a digitálizáció pedig 125 milliárd eurónyi többletberuházást igényelne a tagállamoktól. Ezen beruházások terheit azonban nem lehet a mostani pénzügyi rendszer keretein belül megoldani, többek között azért, mert a tagállamok már így is túlságosan eladósodottak.

Egy tanulmányra hivatkozva Lagarde azt állította, hogy egy valóban egységes tőkepiac további 4800 vállalkozás számára jelentene lehetőséget uniós szinten évente 535 milliárd eurónyi többletforrás bevonására.

Ráadásul az európai részvénypiacok úgy tudnak az amerikainál 50 százalékkal kisebb kapitalizációt felmutatni, hogy az Európai Unióban háromszor annyi tőzsde működik, mint az Egyesült Államokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!