„Egyre több jele van annak, hogy a világgazdaság egymással versengő tömbökre fragmentálódik” – mondta az Európai Bankkongresszuson Christine Lagarde, az EKB elnöke. Európára összpontosítva elmondta, hogy a munkaképes korú népesség folyamatos csökkenése már 2025-ben érezhető lesz, az évről évre növekvő éghajlati katasztrófák mellett – számolt be róla a CNBC.

Lagarde szerint rövid időn belül hatalmas beruházásokra lesz szükség, amihez a „generációs erőfeszítés” is nélkülözhetetlen lesz. „Ahogy új kereskedelmi akadályok jelennek meg, át kell értékelnünk az ellátási láncokat, és olyan újakba kell befektetnünk, amelyek biztonságosabbak, hatékonyabbak és közelebb vannak az otthonunkhoz” – jegyezte meg az elnök a vitaindító beszédében.

Ahogy társadalmaink elöregednek, új technológiákat kell majd alkalmaznunk, hogy kevesebb munkaerővel nagyobb teljesítményt tudjunk produkálni. A digitalizáció segítségünkre lesz ebben. Az éghajlatunk melegedése miatt pedig további késedelmek nélkül elő kell mozdítanunk a zöld átmenetet

– mondta a francia közgazdász.

Tőkepiaci unióra lenne szükség Európában is

A becslések szerint az uniós blokk tervezett zöld átállásához az évtized végéig évente 620 milliárd euró (234 ezer milliárd forint) többletberuházásra lesz szükség, a digitális átálláshoz pedig további évi 125 milliárd euróra (47 ezer milliárd forint).

„A kormányoknak a második világháború óta a legmagasabb az adósságállományuk, és az európai gazdaságélénkítési finanszírozás 2026-ban véget ér. A bankok központi szerepet fognak játszani, de nem várhatjuk el tőlük, hogy ennyi kockázatot vállaljanak a mérlegükben” – mutatott rá az elnökasszony, kiemelve a javasolt tőkepiaci uniót (CMU).

A tárgyalások még mindig folynak egy esetleges európai CMU-ról. A cél egy egységes tőkepiac létrehozása, amely közelebb állna az Egyesült Államokban már meglévőhöz.

Az EU szerint a hivatalos cél az, hogy a pénz - a befektetések és a megtakarítások - az egész EU-ban áramoljanak, hogy a fogyasztók, a befektetők és a vállalatok hasznára váljanak, függetlenül attól, hogy hol találhatók.