A cég a nyereségnövekedést részebb az olajpiac megszilárdulásával, illetve azzal indokolta, hogy javult a finomítói és vegyipari profitmarzs, valamint emelkedett a kőolaj világpiaci ára.

A cég tőkekiadásai éves összevetésben 10,8 százalékkal, 8,2 milliárd dollárra emelkedtek.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg a feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első negyedévben napi átlagban 11,5 millió hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termelt ki, amiből a napi olajtermelés 8,6 millió hordó volt.

A cég 18,8 milliárd dollár osztalékot fizet. Az Aramco korábban ígéretet tett részvényeseinek arra, hogy negyedévente 18,75 milliárd dollárt, évente összesen 75 milliárd dollár osztalékot fizet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!