Brent nyersolaj 15 centtel, azaz 0,2 százalékkal 94,50 dollár/hordóra csökkent délután 2-re, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj 13 centtel, azaz 0,2 százalékkal 88,24 dollár/hordó árfolyamra csúszott.

Hogy mindez azt mutatja, hogy a piacok a Federal Reserve kamatdöntésére várnak, igazolja az is, hogy az európai részvényeknél is hasonló pálya látszik: az amerikai jegybank a negyedik, 75 bázispontos kamatemelését hajthatja végre a prognózisok szerint. Mindez azzal járhat, hogy bár az OPEC olajtermelése októberben június óta először csökkent, ráadásul napi 1,36 millió hordóval a céljai alá szállított a piacokra, de a Fed kamatemelése továbbhűtheti az inflációt, ami erősítheti a recessziós félelmeket. Ha a globális gazdaság nagy része zsugorodni kezd, vagy leáll, akkor csökken a kereslet az olajszármazékok iránt.

Az amerikai nyersolajkészletek mintegy 6,5 millió hordóval csökkentek az október 28-án zárult héten az American Petroleum Institute adataira hivatkozó piaci források szerint. Vagyis már csökken az amerikai beavatkozás lehetősége, hogy a tartalékból szabadítsanak fel készletek, ezzel lejjebb lökve az árakat.

Egy a közösségi médiában megjelent, meg nem erősített megjegyzés szerint a kínai kormány mérlegelni fogja, hogyan lehetne jövő márciustól enyhíteni a Covid-19 szabályokon, ami fellendíthetné a keresletet a világ második számú olajfelhasználójában. Jelenleg viszont a kínai gyáripar és a fogyasztás is vergődik, egyre elmélyülőbb a válság az ázsiai országban, amiből a befektetők azt a következtetést vonják le, hogy a kőolaj-kereslet is visszaeshet.

Az Európai Unió december 5-én kezdődő, az orosz olajra vonatkozó embargójából eredő potenciális zavarok viszont felfelé nyomhatják az árakat. A tilalmat, amely Oroszország ukrajnai inváziójára adott reakció, februárban az olajtermékek importjának leállítása követi. Magyarország 2024-ig mentességet kapott a szankció alól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!