Elég szegényes negyedévet zárt a világ vezető tőzsdeindexe, az S&P 500. A mutató szeptember végén közel négy százalékkal állt alacsonyabban, mint június végén, ami elég halovány teljesítmény az első félévben elért közel 16 százalékkos emelkedés után.

A csökkenés mögött álló fundamentális okokban nincs újdonság, a nagy tech részvények elszaladó árazása találkozott a Fed szigorúbbá váló hangnemével és a kínai gazdaság gyengélkedésével, ez épp elég volt ahhoz, hogy meginduljon a részvényárfolyamok lemorzsolódása. Bár technikai szempontból egyelőre csupán korrekcióról lehet beszélni az elmúlt hónapokban, a kérdés továbbra is az, hogy mindez mikor érhet véget.

A kontrariánus elemzésben hívők szerint a pozitív fordulathoz az ilyen több héten át tartó negatív trendek idején arra van szükség, hogy a befektetők elég pesszimistává váljanak a részvényárfolyamok kilátásait illetően. Az e mögött megbúvó logika szerint ilyenkor ugyanis aki pesszimista, az már eladott és így további eladásaival már nem nyomja lejjebb az árfolyamokat.

A vezető indexben technikailag ugyan még benne van egy 4-5 százalékos mozgás lefelé anélkül, hogy a közel egy éve tartó elsődleges emelkedő trend sérülne, vannak azonban arra utaló jelek, hogy egészségesen alakul a hangulat a pozitív fordulathoz.

Mark Hulbert, az amerikai tőzsdei tanácsadók javaslatait folyamatosan szemléző Hulbert Financial Digest szakértője szerint ugyanis ezek az elmúlt napokban annyira pesszimistává váltak, amire viszonylag ritkán van példa. Az általuk javasolt részvénykitettség olyan alacsony szintre süllyedt, amire a historikus adatok alapján mindössze a történelmi eloszlás kevesebb, mint 10 százalékába.

Ráadásul ez a hangulat nagyon drasztikus és éles fordultról tanúskodik a július közepi időszakban tapasztalthoz képest, amikor az S&P 500-as részvényindex a csúcsán járt. Akkor a hangulat pozitív csúcsát követően ugyan az index még egy-két hétig emelkedni tudott, összesen 2 százalékot, azonban onnan megindult a korrekció. Most sem garantált, hogy a pozitív fordulat azonnal bekövetkezhet, de hangulati szempontból mindenesetre kezd éretté válni rá a helyzet.

A másik tényező, ami arra utal, hogy kedvezően alakulnak a dolgok egy pozitív fordulathoz, az a hedge fundok pozicionáltsága. A profiknak kikiáltott befektetői kategória résztvevői az elmúlt években tipikusan elég rossz időzítéssel találták el a piac a irányát. A múlt héten már arról érkeztek hírek, hogy körükben egyre inkább az a jellemző, hogy elkezdték felszámolni vételi pozícióikat a részvénypiacon és nem csak kiszállnak a részvényekből, de egyre inkább azok esésére játszó shortokat kezdtek nyitni.

Hasonló jeleket mutat az amerikai aktív alapkezelők szövetségének indexe (NAAIM) is, amely a tagok körében méri az átlagos vételi kitettséget az S&P 500-as index irányában. Ez júliusban még 100 százalékot meghaladó vételi kitettséget mutatott, ami azt jelenti, hogy az átlagos alapkezelő tőkeáttételes vételekben ült az amerikai részvénypiacon.

Most ez az arány valamivel 40 fölé csökkent, ami historikusan szintén elég alacsony érték. Nem olyan alacsony, mint egy medvepiac mélypontján, ahol 20 alatti, sőt néha 0 alatti értékeket is láttunk már. Azonban innen már nincs messze pozicionáltsági oldalról sem az a szint, ahonnan képes lehet egy újabb emelkedő hullám megindulni.

Nem árt azonban figyelemmel kísérni azt sem, hogy október jellemzően az egyik legvolatilisebb hónapnak számít statisztikailag a tőzsdéken. Mint ahogy az is jellemző, hogy egy ilyen több héten át tartó lefelé tartó trendnek jellemzően nagy ingadozásokkal kísért kereskedési napok szoktak véget vetni, amikor a pánikban a kitartóbb vételi pozíciókat is kirázzák a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!