A monetáris döntéshozó testület, a FOMC azonban megerősítette, hogy az erősödő inflációs nyomásra való tekintettel "hamarosan" szükségessé válik az irányadó kamatsáv megemelése - írja az MTI.

A testület egyúttal bejelentette, hogy az eszközvásárlási keretösszeg további csökkentésével folytatják a már megkezdett mennyiségi monetáris szigorítást. A nettó eszközvásárlásokat március elejére tervezik befejezni. Február végétől pedig havi 20 milliárd dolláros tételben megkezdik kincstárjegy-portfóliójuk növelését, a jelzálogfedezetű befektetési eszközökből pedig havi 10 milliárd dollárral - írja az MTI.

A bejelentés alapján a piacok márciusban várnak 25 bázispontos kamatemelést a Fed-től, ami az irányadó kamat jelenlegi 0-0,25 sávját 0,25-0,50 százalékra emelné.

A Fed döntésének bejelentését követően a dollár erősödött, a dollárindex 96,2 pont felett három heti csúcsra emelkedett.

A tőzsdeindexek az erős kezdés után megőrizték nyereségeiket a bejelentést követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!