A várakozásoknál kedvezőbb, s az előző évit jelentősen meghaladó eredményről adott számot az Alcoa, a zárás utáni kereskedésben azonban ennek ellenére estek az alumínium ipari óriás részvényei. A Marketwatch tudósítása szerint az ok, hogy az árbevételi adatok elmaradtak az elemzők által előzetesen várttól. A társaság teljesítményét az első negyedévben elsősorban az autóiparnak és a repülőgépgyártásnak beszállító üzletágak húzták, de jót tett neki az alumínium árának emelkedése is.

Az Alcoa gyorsjelentése - bár a cég részvényei  már kikerültek a Dow Jones Ipari Átlagból - hagyományosan az amerikai gyorsjelentési szezon kezdetét jelzik az Egyesült Államokban. Az idei első negyedéves jelentési szezon gyengének ígérkezik az elemzők előzetes várakozásai szerint, elsősorban az alacsony olajárak energetikai szektorra gyakorolt kedvezőtlen hatása, s az erős dollár miatt.

A negyedév során a cég bővítette autóipari és repülőgép-alkatrész gyártó tevékenységét, míg folytatta magasabb költségekkel és alacsonyabb nyereségességgel működő üzletágainak leépítését illetve eladását. A cég egyre erősebben koncentrál a kész alkatrészek gyártására több akvizíción keresztül, jelenleg a pittsburghi RTI International Metlas megvásárlását tervezi, amely a világ legnagyobb, repülőgépgyártás számára kész titánium alkatrészeket gyártó vállalata.

Az eredményekkel kapcsolatban Klaus Kleinfeld vezérigazgató úgy fogalmazott, az jól mutatja a cég nagy sebességgel folyó átalakításának eredményeit. A társaság a negyedév során 195 millió dollárnyi eredményt ért el, ez részvényenként 14 centnek felel meg, szemben az egy évvel korábbi 178 millió dolláros veszteséggel. Az akvizíciós és átstrukturálási költségekkel nem számolva a részvényenkénti eredmény elérte a 28 centet, az előrejelzések 26 centről szóltak. Az árbevétel 6,7 százalékkal bővült, 5,82 milliárd dollárra, a várakozások 5,94 milliárd dollárról szóltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!