Az amerikai részvénypiacon immár hat hete tartó korrekciós hullám ellenére nem csökken az elemzők körében az optimizmus a vállalati eredményekkel kapcsolatban - írja elemző cikkében a Financial Times. Mindez annak ellenére van így, hogy a befektetői hangulaton az elmúlt hónapokban nyomot hagyott az ellátási láncokra a japán földrengés és cunami óta nehezedő nyomás, a görög adósságdráma újabb felvonásai és a Fed kvantitatív lazítási programjának közelgő vége is. A kérdés az, hogy az árpilisi csúcsokról történt lefordulás vajon kiváló vételi lehetőséget jelent a piacon, vagy csak egy nagyobb korrekciós fázis kezdete, s a türelmes befektetők a jelenleginél is olcsóbb árakon tudnak-e majd részvényeket vásárolni a közeljövőben.

Lesz-e fordulat az USA-ban?

A csökkenő részvényárfolyamokat mindenesetre egyelőre nem követte az amerikai vállalatok eredményeire adott elemzői prognózisok megnyirbálása. Az S&P 500-as index cégeinek átlagos egy részvényre jutó eredményét idén 99,97 dollárra becsülik az elemzők, ez meghaladja a 2007-es rekordévben elért 88,18 dollárt is. Az elemzés szerint az optimizmust fűtheti a tény is, hogy az index osztalékhozama eléri az 1,96 százalékot, amely magasabb az amerikai állampapírok hozamánál, s így megérheti részvényeket vásárolni.

Az elemzés szerint a piacra leselkedő kockázat a jelenlegi helyzetben az, hogy ha az elemzők - látván a munkaerőpiac elhúzódó gyengeségét és a gazdaság talpra állásának gyors lassulását - elkezdik csökkenteni eredmény-előrejelzéseiket. A kérdés, vajon valóban bekövetkezik-e az év második felére várt kedvező fordulat az amerikai gazdaságban, vagy sem - mondta a lapnak Anthony Chan, a JPMorgan Private Wealth Management szakértője. Jim Paulsen, a Wells Capital Management stratégája szerint szerint a jelenlegi visszaesés a részvénypiacon kifejezetten kedvező jelzés. Szerinte a részvénypiac akár 10 százalékos korrekción is áteshet, ennek ellenére a gazdaság a második félévben újra beindulhat.

Szép számok, csúnya jövő

Erre lehet bizonyíték az egy hónap múlva kezdődő második negyedéves eredményszezon az Egyesült Államokban. A befektetők itt várhatóan árgus szemekkel figyelik majd a cégek által adott előrejelzéseket. A számok szépek lesznek, de a jövőkép ronda lehet - adott hangot pesszimista véleményének Burt White, az LPL Capital befektetési igazgatója.

Az amerikai cégek profittermelő képessége csúcsra futott, s ez azt jelenti, hogy 2011 év végéig már inkább csökkenés várható - mondta David Levy, a Jerome Levy Forecasting Centre elnöke. Szerinte a szigorodó monetáris politika, a tovább eső lakásárak, az emelkedő élelmiszer és üzemanyagárak egyaránt nyomás alá helyezik a vállalati eredményeket a második félévben és a jövő év első felében egyaránt. Ráadásul várhatóan az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzések is lefelé módosulhatnak a második félévre, a jelenlegi 3-3,5 százalékos növekedésről 2-2,5 százalékra.

A sok, egymásnak ellentmondó vélemény között optimista például a Bank of America Merrill Lynch, ők azzal számolnak, hogy egy gyenge szinten stabilizálódó dollárárfolyam az üzemanyag- és az élelmiszerárak növekedése nélkül inkább lökést adhat az amerikai vállalatok eredményességének.

Az igazi veszélyt, amely a befektetőkre leselkedik az egyik alapkezelő fogalmazta meg talán a legtalálóbban: a jó vállalati eredmények végül mindenkit meggyőztek arról, hogy jogos volt a részvénypiacok elmúlt két évben bemutatott emelkedése. Most mindenki csak enyhe lassulásról beszél, azonban ha az ellenszél komolyabbá válik, az régen nem látott kedvezőtlen meglepetéseket tartogathat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!