Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt első fokon tíz évi börtönbüntetésre ítélték korrupció vádjával -  irta a horvát Indexre hivatkozv a hvg.hu. A zágrábi bíróság szerint Sanader bűnös a Mol-lal kapcsolatos vesztegetési ügyben. Az ítélet ugyanakkor még csak első fokon született meg, így fellebezni lehet ellene. Ivo Sanader ellen egyesített eljárásban háborús nyerészkedésért tíz éves büntetést szabtak ki. Az indoklás szerint Sanader két külföldi cégtől fogadott el kenőpénzt: az osztrák Hypo Alpe Adria Banktól és a magyar Moltól. Sanadert pénzbüntetésre is ítélték, 15 napon belül 3,6 millió kunát kell visszafizetnie, amit az ítélet szerint a Hypo ügyben szerzett jogtalanul. A bíróság szerint a Mol-tól kapott 5 millió eurót a Dioki Holdingnak kell befizetnie az államnak. Az ítéletben az áll, hogy a Mol Robert Jezic Xenoplast nevű svájci cégének számlájára fizette be Sanader 5 millió eurós kenőpénzét.

A volt horvát kormányfő a horvátok szerint egyenesen Hernádi Zsolttól, a Mol első emberétől kapta a kenőpénzt, hogy cserébe a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA-ban. Hernádit korábban ki is akarták hallgatni az ügyben, de a magyar hatóságok ehhez nem járultak hozzá.

A piac első természetes reakciója volt a pánikszerű eladás, de a helyzet nem ennyire rossz - véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Ebben az ügyben ugyanis, ha már akarták volna jobban is meghurcolhatták volna a Molt. A mostani döntés után ugyan elképzelhető, hogy lesz újabb vizsgálat a Mol ellen, ami vagy pénzbűntetéssel vagy felszólítással jár, de az INA szerzdőséhez nem valószínű, hogy hozzá nyúlnak - véli Kuti. Sőt az INA körül inkább csak jó hírek voltak az elmúlt időszakban. Egyrészt úgy látszik engedik majd a gázárak bizonyos liberalizációját, ami segíthet nyereségesebbé tenni az INA-nak ezt az üzletágát, másrészt a felügyelő bizottságban is lecserélték a horvátok által delegált tagokat. Az új emberek pedig sokkal inkább üzleti szemléletűeknek látszanak, és elfogadják a Mol irányatását, ami mindenképpen pozitív. A horvát kormány ugyanis már inkább az uniós csatlakozásra koncentrál. Így a piac aggódása pár hét alatt elmúlhat az ügyben az Equilor vezető elemzője szerint.

A Mol komoly áldozatokat vállalt annak érdekében, hogy átvegye az INA írányítását - reagáltak a hírre a társaságnál a Napi megkeresésére. Így nincs indíték, hiszen a Mol, a csőd veszélyétől mentette meg az INA-t, amikor átvette felette az irányítást 2009-ben. Ehhez  pedig nem volt szükség tisztességtelen eszközökre. Nincs bűncselekmény sem, hiszen a Mol nem adott semmilyen juttatást politikusoknak, vagy döntéshozóknak azért, hogy konszolidálja és megmenthesse az INA-t.
A magyar olajcég szerint nincs bizonyíték sem, hiszen a vád mindössze egy ember vallomására épül, amit két másik tanú és a vádlott cáfolt meg a tárgyaláson. Az elsőfokú ítéletet előzetes döntéshozatalnak tekinti a Mol, amely már számtalanszor  visszautasította a vádakat.  A Mol úgy gondolja, hogy az ügy kevésbé szól a Mol-ról vagy az INA-ról, hanem sokkal inkább egy horvátországi politikai ügy.
A Napinak név nélkül nyilatkozó iparági szakértő szerint is arról lehet szó, hogy a horvát közvélemény számára kellett egy bűnőst találni. Ez pedig Sanader személyében tőkéletesen megvan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!