A BoJ monetáris bizottságának idei utolsó, csütörtöki kamatdöntő ülése után kiadott közlemény szerint a jegybank nem változtatott a mínusz 0,1 százalékos irányadó rátán, amelyet még 2016 elején vezetett be azért, hogy a reálgazdaságba terelje a kereskedelmi bankok pénzeszközeit.

Megerősítették, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartják - írja az MTI.

A jegybank bejelentette, hogy folytatja a 2013 áprilisában meghirdetett, évi 80 ezer milliárd jenes (1 jen 2,52 forint) eszközvásárlási programot. A pénzügyi eszközök, elsősorban államkötvények vásárlásától a jegybank azt reméli, hogy elindítja az árak emelkedését a világ harmadik legnagyobb gazdaságában.

A maginfláció azonban továbbra is alacsony, a szeptemberivel megegyező, 0,4 százalék volt októberben.

Októberben a fogyasztói árak 1,4 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, így egyelőre távolinak tűnik a jegybank 2 százalékos inflációs céljának az elérése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!