A forint és az euró nagyjából azonos pályán mozogva gyengül a dollárral szemben. Az euró közel 0,05 százalékot veszített a zöldhasúval szemben szerda reggel 6-ig a Stooq.com adatai szerint. Nagyjából 1:1 a váltás a két vezető valuta között, de nap végére ismét a dollár kerülhet feljebb.

A forint viszont továbbra is gyengül az euróhoz képest: az elmúlt napok 395-399-es sávjában mozgó árfolyam ismét átvitte a támaszt jelentő 400-as szintet. Szerda reggel 400,5 volt a kurzus az euróval szemben, pedig a hét elején megnyugtatta a piacokat, hogy bár elvonást javasol az Európai Bizottság a jogállamisági eljárás részeként, de nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a teljes uniós támogatási keret elérhetővé váljon Magyarországon.

Viszont a Federal Reserve szerdán dönt az amerikai alapkamatról, a piacok pedig 75 bázispontos emelést várnak. Mindez azt jelenti, hogy az amerikai kötvényhozamok még vonzóbbá válhatnak a befektetőknek, ami törvényszerűen tőkekiáramlást jelenthet a kisebb piacokról. De az alapanyagárak emelkedése miatt is kitett a forint: például az olajárak is leszakíthatják a forintot.

A forint a dollárhoz képest már jobban gyengült, mint az euróval szemben: 402,75 volt az árfolyam reggel, ami 0,3 százalékos veszteséget jelent a magyar fizetőeszköznek.

A svájci frank nagyon messze, a régiós helyzet nem kiábrándító

A svájci frank is hasonló ütemben szakítja le a forintot: már 417,9 az árfolyam egy 0,3 százalékos gyengülés után.

A régiós valuták közül a cseh koronával szemben stagnálás látszik (0,01 százalék a gyengülés), a lengyel zlotyra majdnem 0,1 százalékkal zárkózott a forint, de a román lej 0,6 százalékkal húzott el a forinthoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!