Hullámzó teljesítménnyel rukkolt elő kedden a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntésére "váró" forint. 

A hétfői gyengülés után kedden kora reggel is veszített értékéből a magyar deviza. Az euró árfolyama 399,50 forint körül mozgott nem sokkal reggel 7 óra után, ez 50 fillérrel haladta meg a hétfő délutáni jegyzést. Kora délelőtt viszont javított a forint: 10 óra körül 399 forint alatt volt az euró. Utána - a stooq.com adatai szerint - jött egy újabb irányváltás, ennek eredményeként 12 óra körül ismét 400 forint fölé ment a jegyzés. 

Mi történt hétfőn?

Az OTP elemzői szerint hétfőn még jól kezdett a forint, köszönhetően annak, hogy az euró erősödött a dollárral szemben a nemzetközi piacokon. Délután azonban nagyot fordult a piac, miután a Gazprom bejelentette, hogy újabb karbantartásra hivatkozva tovább, a kapacitásának ötödére csökkenti az Északi Áramlaton keresztüli gázszállítást. Emiatt az európai gázárak 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek, megközelítve ismét a 180 eurós szintet, ami tízszeresen meghaladja a korábbi évtizedre jellemző árfolyamot. Az ismét éleződő gázpiaci feszültség hatására elolvadt az euró nap elején összehozott felértékelődése, az euró jegyzése visszaugrott a 400 forintos szint környékére. 

A forint árfolyamát befolyásolhatja a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése. A KBC Securuties szakértőinek hétfői elemzése szerint egy kamatemelés nagyobb mozgásokat válthat kia forintpiacon. 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!