Az amerikai jelzálogpiaci válságon hatalmasat kereső hedge-fund vezér, John Paulson sem hisz már igazán az aranybefektetésben. Paulson már 2009 óta nagy összegeket fektetett be az arany drágulására spekulálva, korábbi feltételezései szerint ugyanis a válság során a jegybankok által a világ pénzügyi rendszereibe pumpált hatalmas likviditás előbb utóbb jelentős inflációt gerjeszthet, s ez ellen szerinte az arany megfelelő fedezetet nyújt.

Befektetőinek tartott negyedéves tájékoztatóján azonban Paulson már azt mondta, ő személy szerint nem fektet már be többet az arany áremelkedésére létrehozott alapjába, szerinte ugyanis nem világos, mikor vehet majd lendületet az infláció - írja a Bloomberg.

Míg tavaly ilyenkor még arról informálta befektetőit, hogy élete egyik legjobb befektetése volt az arany emelkedésére játszó pozíció, most arról kellett beszámoljon, hogy PFR Gold Fundjának értéke 63 százalékkal csökkent év eleje óta. A 2012 év végén még egymilliárd dolláros alap - amelynek legnagyobb befektetője maga Paulson - nettó eszközértéke 370 millió dollárra csökkent.

Mások is elfordultak

Persze nem csak Paulson veszítette el hitét a nemesfémben. A hedge fundok és más pénzügyi befektetők nettó long pozíciói az amerikai Határidős és Árupiaci Kereskedők Bizottságának jelentése szerint november közepére 48 százalékkal csökkent az év eleji szintről. Soros György és Daniel Loeb, neves hedge fund vezetők cégei a második negyedév során gyakorlatilag nullára csökkentette részesedését a legnagyobb amerikai aranyat vásárló tőzsdén jegyzett alapban, az SPDR Gold Trustban.

Az arany idei áresésében az elemzők szerint a legnagyobb szerepet a "tapering"-gel, azaz a Fed kötványvásárlásinak ütemcsökkentésével kapcsolatos várakozások játszhatták. A hírügynökség megemlíti, hogy az arany értékének változásait talán a legnehezebb előrejelezni.

Az arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader

Júliusban, egy szenátusi meghallgatáson például egy amerikai szenátor megkérdezte Ben Bernanke Fed elnököt, hogy milyen magyarázattal tud szolgálni az arany piacán bekövetkezett hektikus mozgásokra. Erre Bernanke azt válaszolta, szerinte senki sem érti igazán az arany árfolyamát, s ő sem szeretne arra vállalkozni, hogy magyarázattal szolgáljon arra. Janet Yellen, a Fed következő elnöke pedig úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy bárkinek is működő modellje lenne az arany árfolyamának pontos előrejelezésére. Az arany szerinte egy olyan eszköz, amelyet az emberek akkor akarnak birtokolni, amikor félnek, hogy pénzügyi rendszer csődöt mond.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!