A Nabucco konzorcium vezérigazgatója biztos benne, hogy kedvező kitermelői döntés esetén helyreáll a Mol részesedése a konzorcium alaptőkéjében. Reinhard Mitschek egy hétfői sajtótájékoztatón beszélt erről.

Mitschek egy telefonkonferencia keretében kijelentette, biztos benne, hogy a Mol egyenlő részesedése a konzorcium alaptőkéjében helyreáll, "amint megszületik a kedvező döntés" a kitermelők, a Shah Deniz konzorcium részéről. Reinhard Mitschek jelezte, hogy a két százalékos csökkenést nem tartja jelentősnek.

A Molhoz tartozó FGSZ nem fizette be a legutóbbi tőkeemelés ráeső részét, 3 millió eurót, ezért részesedése 16,6-ról 14,6 százalékra csökkent. A többi öt szereplőé egyúttal 17,1 százalékra emelkedett. Zsuga János, az FGSZ vezérigazgató szeptemberben a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kijelentette, felelősen csak úgy tudják finanszírozni a beruházást, ha látják a megtérülést. Elmondta: áprilisban, a Nabucco költségvetésének elutasításakor felajánlották, hogy a szükséges összeget kölcsönként nyújtják a konzorciumnak, ami megfelelő feltételek esetén tőkévé alakult volna, de ezt a konzorcium nem fogadta el.

Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter a Nabucco-országok képviselőinek találkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, a jövő év elején várható döntés arról, hogy melyik vezeték szállítson földgázt az azerbajdzsáni Shah Deniz 2. gázmezőről. A Nabucco mellett a török-görög határtól Olaszországig futó TAP van még versenyben.

Reinhard Mitschek a sajtótájékoztatón elmondta azt is, még októberben várnak döntést arról, hogy a Shah Deniz részvényesei csatlakoznak-e a konzorciumhoz. Erről a következő hetekben intenzív tárgyalásokat folytatnak.

A Nabuccóban résztvevő országok kormányainak képviselői, köztük Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn megerősítették politikai elkötelezettségüket a gázvezeték-terv mellett, és nyilatkozatot írtak alá arról, hogy a Nabucco eredeti változatára kötött kormányközi megállapodás a rövidebb, Nabucco West változatra is érvényes. Ez utóbbi az eredeti, 3900 kilométeres változattal szemben 1300 kilométer hosszan, a bolgár-török határtól az ausztriai Baumgartenig futna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!