Az S&P 500 idén mintegy 24 százalékkal fog emelkedni, és az index árfolyam-nyereség aránya jóval a hosszú távú átlag felett van, ami aggodalmat kelt, hogy a piac túlfűtőtt lehet. A Refinitiv IBES adatai szerint az S&P 500 keresete 2022-ben körülbelül 8 százalékkal emelkedik az idei 50 százalékos becsült ugrás után, amikor a vállalatok a világjárvány korai szakaszában a zárlatok és a recesszió után fellendültek. A Wall Street 2022-re vonatkozó konszenzusos becslései az elmúlt hetekben alig változtak, még akkor is, amikor a részvényindexek veszítettek az omikron-változat terjedésének gyorsaságával kapcsolatos aggodalmak közepette - írja a Reuters.

Per Stirling Capital Management arra számít, hogy a vállalatok bevételei emelkednek, de a részvényárfolyam nem követi ezt, így a befektetők kevés osztalékot kapnak majd. A cég szerint a részvénybevásárlásokat támogató egyik legfontosabb tényező az ultraalacsony kamatláb volt, ami valószínűleg megváltozik most, hogy a Federal Reserve egyre inkább szigorít az inflációs aggodalmak növekedésével.

Az emelkedő kamatlábak növelik a vállalkozások és a fogyasztók hitelfelvételi költségeit, miközben a magasabb kamatlábak a részvények szorzóit is lenyomhatják, különösen a technológiai és más népszerű, felkapott részvények esetében.

A beszűkült munkaerőpiac és az erősödő gazdaság arra késztette a Fed-et a múlt héten, hogy bejelentse, márciusban befejezi a világjárvány idején végrehajtott kötvényvásárlásokat. Ezzel megnyílhat az út három negyed százalékpontos kamatemelés előtt 2022 végéig.  A Fed döntéshozói azt is előre jelezték, hogy az infláció jövőre 2,6 százalékos lesz, ami meghaladja a szeptemberben prognosztizált 2,2 százalékot.

Ugyanakkor a vállalatok továbbra is küzdenek a világjárvány miatti ellátási zavarokkal, amely a jelek szerint új, kiélezett szakaszba lép, mivel az omikron okozta megbetegedések világszerte megugranak. A gyorsabb terjedés és az újabb korlátozások lehetősége egyes országokban az ünnepek előtt nagyban fenyegetett. A hónap eleje óta az amerikai Covid-esetek száma 50 százalékkal emelkedett a Reuters összesítése szerint.

Az amerikai vállalatoknak idén sikerült a profitmarzsokat fent tartaniuk, mert csökkentették a költségeket és a magas árakat áthárították a vásárlókra. Nem világos azonban, hogy a legutóbbi kockázatok mennyire változtatják meg a 2022-es nyereségbecsléseket és eredményeket.

A Refinitiv adatai szerint a 2022-es becsült S&P 500-as nyereségnövekedés pénteken 8,3 százalék volt, szemben a december eleji 8,0 százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!