A világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pacific Investment Trust legendás alapkezelőre, Bill Gross a cég honlapján közzétett levélben kért bocsánatot befektetőitől a gyenge idei teljesítményük miatt. Mint mondta, a 242 milliárd dolláros vagyont kezelő Total Return portfólió menedzselése során alábecsülték az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos vita, valamint az európai adósságválság piacra gyakorolt hatásait. E két tényező együttesen a fejlett országok gazdaságait az újabb recesszió szélére sodorta, s ebben a környezetben a Total Return Fund túl nagy kockázati kitettséget vállalt fel - mondta Gross. A befektetői körökben "kötvénykirálynak" is nevezett Grosst az év elején számos kritika érte, mivel jelentős pozíciókat épített ki, amelyek az amerikai rövidlejáratú állampapírok alulteljesítése esetén szerepeltek volna jól, eközben ez az eszközosztály az év eddigi részében kiválóan teljesített - írja az AP.

Ennek eredményeként az alap idei hozama eddig mindössze 1,06 százalékos volt, szemben a benchmarkként használt BarCap U.S. Aggregate Index 3,99 százalékos teljesítményével. Gross a befektetőknek írt levelének nemes egyszerűséggel a "Mea Culpa" címet adta. A szakember, aki a PIMCO-nál közel 1200 milliárd dollárnyi vagyon kezelésében vállal jelentős szerepet elmondta, a Total Return Fund jelenleg jelentős német államkötvény és kanadai kincstárjegy pozíciókkal rendelkezik, hogy ellensúlyozza az amerikai kötvényekkel szembeni pozíciót, azonban nem kellő mennyiséggel.

Hozzátette, az alap teljesítményét számos feltörekvő piaci helyi devizában kibocsátott vállalati és államkötvény rossz teljesítménye is lefelé húzta. Az egyszerű helyzet az, hogy év közepén a portfóliókat úgy építettük fel, hogy megfelelőek legyenek az általunk "Új Normális"-nak nevezett világgazdasági környezetnek, ami  2 százalékos globális GDP növekedést és 2 százalékos inflációt feltételezett. Ez rossz felvetés volt, a portfóliókat ennek megfelelően átalakítottuk. Most már úgy véljük, hogy a következő negyedévekben nem lesz növekedés, a súlyozások ezt a várakozásunkat tükrözik.


Egy héttel korábban a Reuters arról számolt be, hogy Grossék jelentős mennyiségű jelzálogfedezetű értékpapírt vásároltak fel, arra számítva, hogy a Fed újrabefektetési programja - amelyet a piac QE (azaz kvantitatív lazítás) 2,5-nek nevez - jelentősen megnövelheti ezen papírok iránt a keresletet. A jelzálogpiaci kitettséget Gross ennek hatására szeptemberben 38 százalékosra növelte az augusztusi 32 százalék után, míg a készpénz és azzal egyenértékű eszközök aránya -9 százalékról -19 százalékra zuhant. Ez annyit tesz, hogy az alap tőkeáttételes pozíciókat használ. A jelzálogpiaci kitettség növelése sok befektető által követett lépése volt Grossnak, mint ahogy az amerikai állampapírok alulsúlyozása is, kérdés, ez a döntés sikeresebb lesz-e a korábbinál. Tény, hogy a hosszabb futamidejű értékpapírok növelése a portfóliókban jóval érzékenyebbé teszi azokat egy esetleges kamatemelkedéssel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!