Az ajánlati ár 121 milliárd forintra értékeli a 24,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű TVK-t, amelynek részvényeit sikeres felvásárlás estén kivezetik a tőzsdéről. A Mol, amely a TVK-nak jelenleg 94,86 százalékos többségi tulajdonosa pénzügyileg kedvező befektetésnek ítéli meg részesedése növelését, tekintettel a TVK kedvező kilátásaira - kommentálta az olajipari cég a felvásárlást az MTI-nek.

A Mol célja a 100 százalékos részesedés szerzésével egy teljesen integrált downstream (feldolgozás és kereskedelem) divízió kialakítása, melynek üzletileg és szervezetileg is része a petrolkémia divízió. A TVK 100 százalékának a megszerzése ezt az integrációt segítené elő.

A Mol értékelése szerint az ajánlati ár fair a TVK részvényesek számára, mivel 18,2 százalékos, illetve 11,1 százalékos prémiumot jelent a 360 napos, illetve a 180 napos tőzsdei átlagárhoz képest.

Hozzátették azt is, hogy a TVK eredménye meg fog jelenni a Mol részvényeiben, így a TVK részvényesek Mol-részvények vásárlásával továbbra is profitálhatnak a cég eredményéből.

A 4984 forintos ajánlati ár megegyezik a TVK 2013. évi, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti, konszolidált éves beszámolója alapján az egy részvényre jutó saját tőke értékével. Ez magasabb, mint a részvények 180 napos, forgalommal súlyozott átlagára, amely 4488 forint, illetve meghaladja a 360 napos átlagárat is, amely 4215 forint. Az ajánlattevő az ajánlatnak a felügyelethez benyújtását megelőző 180 napban nem vásárolt TVK-részvényt, így az ajánlati ár megfelel a tőkepiaci törvény felvásárlásra vonatkozó előírásainak.

Az ajánlat sikeres lezárását követően a Mol élni kíván vételi jogával az összes, tulajdonába nem került részvényre, ez pedig a részvények automatikus kivezetését eredményezi a Budapesti Értéktőzsdéről.

Az ajánlatot a pénzügyi szervezetek állami felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) még nem hagyta jóvá, így az ajánlat elfogadására nyitva álló időszak kezdőnapja még nincs megjelölve.

A vételi ajánlat lebonyolítója az UniCredit Bank Hungary Zrt., társ-lebonyolítóként az Equilor Befektetési Zrt. jár el.

A TVK részvényeinek kereskedését kedden még nyitás előtt felfüggesztette a tőzsde. A petrolkémiai társaság részvényei a BÉT standard kategóriájában forognak, a hétfői kereskedést 5086 forinton zárták.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!