Charlie Munger, Warren Buffett milliárdostársának régi befektetési partnere és barátja azt mondja, nem érti, hogy az emberek miért nem elégedettek azzal, amijük van, különösen a történelem nehezebb időszakaihoz képest - írja a CNBC.com. Buffett befektetőcégét a legendás guruval hosszú éveken keresztül együtt irányító, idén 98-ig évét betöltő milliárdos a Daily Journal nevű kiadó éves közgyűlésén osztotta meg gondolatait a részvényesekkel.

Mint mondta, ő az 1930-as években érte meg a nagykorúságot, amikor az amerikaiak számára is komoly küzdelmekkel voltak teli a hétköznapok. Szerinte az emberek kevésbé elégedettek körülményeikkel, mint akkor, mikor a dolgok sokkal keményebbek voltak.

Munger panaszkodott, hogy az irigység manapság túl sok ember számára hajtóerő. Annyira, hogy korábban kifejtette, szerinte az embereke legfőbb motivációja a piacokon nem is a kapzsiság, mint sokan gondolják, hanem az irigység. Az 1800-as évek eleje előtt több ezer év telt el úgy, hogy az élet elég brutális volt és rövid. Nem volt nyomda, nem volt légkondicionáló, nem volt modern gyógyszer  – sorolta.

A portál összefoglalója szerint a legújabb tanulmányok szerint az emberek nagyjából 75 százaléka irigykedik valaki másra. Az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook, az Instagram és a Twitter különösen hatékonyan váltják ki ezt az érzést, miközben olyan emberekkel kapcsolnak össze bennünket, akik csak az életük pozitív fejleményeibe nyújtanak betekintést.

A találkozón Munger Steven Pinker harvardi pszichológus munkáját említette. E szerint az életminőség drámaian javult világszerte az elmúlt egy-két évszázadban, ha olyan tényeket veszünk alapul, mint a hosszabb élettartam és a szegénység globális csökkenése.

Pinker munkájának kritikusai szerint nézetei túlságosan leegyszerűsítettek, és nem veszik figyelembe a modern élet negatív aspektusait, a növekvő vagyoni egyenlőtlenséget, az erőszakot és a politikai instabilitást, amelyek még mindig valódi szenvedést okozhatnak.
Néhány éve egyébként Munger a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenség hatásait eléggé leszólta.

Szerinte azok a politikusok, akik "erről sikoltoznak, idióták”. Persze véleményében szerepet játszhatott az is, hogy 2,2 milliárdos vagyonával egyértelműen elszenvedője lett volna az Egyesült Államokban Bernie Sanders vermonti szenátor és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor által, a rendkívül gazdagok adójának emelésére vonatkozó kezdeményezéseinek.

Ő már korábban is szkeptikus volt a gazdagokra kivetett magasabb adókkal kapcsolatban, úgy látja ugyanis, hogy bizonyos egyenlőtlenségek szükségesek a szabad piacgazdaságban. A vagyoni egyenlőtlenséggel és a rendkívül gazdagokkal szembeni kritikákat nagyrészt az irigység motiválja álláspontja szerint.

-Nem tudok változtatni azon a tényen, hogy sok ember nagyon boldogtalan és nagyon megbántva érzi magát, miután minden körülbelül 600 százalékkal javult. Mindezt azért, mert még mindig van valaki, akinek többje van, mint neki  – mondta Munger.

Persze Munger megállapításai lehet, hogy hosszabb távon és az Egyesült Államokra vonatkoztatva igazak, azonban rövidebb távon szemlélve globálisan egészen más a helyzet. Az ENSZ emberi fejlődési indexének történetében idén 32 év óta először fordult elő, hogy az éghajlatváltozás, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború együttes hatására két egymást követő évben is romlottak a világon az emberek életkörülményei: az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) szerint 2021-ben a világ országainak 90 százalékában vált rosszabbá a helyzet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!