Közel 120 évvel ezelőtti létrehozása óta a Dow Jones Industrial Average az egyik legfontosabb tőzsdeindex, amelyet világszerte követnek a befektetők, ha a tőzsdei folyamatokról és az amerikai gazdaság rezdüléseiről szeretnének értesülni. A mutató fontos szerepet tölt be a technikai elemzők számára is, az egyik legrégebbi és legfontosabb technikai elmélet, a Dow-elmélet hívei számára ez az egyik olyan index, amely eldöntheti, medve, vagy bikapiac van-e a tőzsdéken, s az amerikai gazdaság a fellendülés, vagy a recesszió időszakát éli-e.

Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a mutató sokat veszített jelentőségéből, s nem csak amiatt, hogy a szerepét átvevő S&P 500-as indexkosara jóval több részvényt tartalmaz, hanem azért is, mivel az index kosarában szereplő cégek immár nem feltétlenül a legnagyobbak. A mindössze 30 részvényt tartalmazó indexkosár számára felfrissülést jelentett, hogy idén márciusban bekerültek az Apple részvényei is, azonban iparági szakértők szerint lenne még mit tenni ahhoz, hogy az relevánsabb képet adjon a piac egészéről - írja a Marketwatch.

A portál által megkérdezett szakértők szerint tovább kellene növelni a technológiai szektor súlyát az indexen belül, s az IBM, a Cisco, az Intel és az Apple mellett az Amazon.com és a Google anyavállalata, az Alphabet Inc. is helyt kellene kapjon kosarában. Igaz, az Amazon.com az iparági besorolás szerint nem a technológiai, hanem a ciklikus fogyasztási cikkek szektorába tartozik, mint a már indextag Nike, vagy McDonald's, Home Depot, Walt Disney.

Két "régi motoros" lenne fenyegetve

Az Alphabet 522,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a második, az Amazon.com 314,4 milliárd dolláros piaci értékével a negyedik legértékesebb cég lenne a Dow Jones Industrial kosarában. A piaci érték szerint ha helyet akarnának csinálni a két új részvénynek az indexkosárban, akkor az olyan, "kisebb" kapitalizációjú cégek részvényei lennének veszélyben, mint például a Travellers Companies 34,5 milliárd dolláros piaci értékével. Azonban ha az iparágak arányát fenn szeretnék tartani, akkor az IBM és a Cisco részvényei lehetnek veszélyben.

A Dow kosaráról döntő indexbizottság indexbe való bekerülésnél feltételként szabja, hogy az adott vállalat kiváló hírnévnek örvendjen, s fenntartható növekedést produkáljon. Fari Hamzei, a Hamzei Analytics szakértője a portálnak nyilatkozva úgy vélte, ha ez igaz lenne az IBM-re és a Cisco-ra, akkor most magasabban kéne járnia részvényeik árfolyamának. Azonban ezek értékeltsége iparági szinten is alacsonyabb az átlagnál, s ez megkérdőjelezi, hogy valóban megfelelnek-e az említett feltételeknek.

Azért a tech cégek túlsúlya sem ideális

Bár a részvényeket nem árfolyamuk alapján választja az indexbizottság, azonban a cikk szerint mind az Amazon, mind az Alphabet esetében szükséges lenne részvényfelaprózásra ahhoz, hogy az indexbe kerüljenek. A Dow Jones Industrial Average indexet ugyanis pusztán az árfolyamok alapján számolják, ellentétben a piaci kapitalizációval súlyozó S&P 500-as indexszel. Ez utóbbival kapcsolatban pont a piaci érték súlyozás miatt néha kritikusak a technikai elemzők, mondván, ha valamely szektor képviselőinek árfolyama túlságosan emelkedik egy adott időszakban, akkor az adott szektor sokkal jobban elmozdítja az indexet, mint indokolt lenne.

Ha a mostani magas árfolyamokon kerülne be a két részvény az indexbe, akkor a technológiai szektor súlya túlságosan megnőne azon belül - írja a Marketwatch, s emlékeztet, az Apple részvények hét az egy arányú darabolása sem volt elegendő a részvények bekerüléséhez, ahhoz meg kellett várni a szintén technológiai cégként elkönyvelt Visa papírok négy - az egy arányú feldarabolását, hogy a kellő szinten maradjanak az iparági arányok.

Az elemzés szerint egyébként a Dow Jones Industrial Average eddig annak ellenére jól lekövette az egész piac mozgását, hogy mindössze 30 papír szerepel benne. A szinte az egész amerikai részvénypiacot felölelő Wilshire 5000 index mozgásával korrelációja az évezred kezdete óta 0,988 volt, míg az S&P 500-as indexé 0,99.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!