A Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) által kifejlesztett vanádium-oxidációs-redukciós áramlásos akkumulátor (VRFB) tervezete egy kínai vállalat kezébe került, amely azóta a világ legnagyobb VRFB-gyártójává vált. Az Egyesült Államok, amely a szabadalom tulajdonosa, és 15 millió dollárt fektetett be az adófizetők dollárjaiból a fejlesztésbe, állítólag nem rendelkezik az új VRFB-k gyártására alkalmas létesítményekkel – kezdi a The Register az egyik legfontosabb energetikai fejlesztés különös történetének ismertetését.

A történet ott kezdődik, hogy a PNNL még 2006-ban kezdte el kutatni egy vanádium-redox folyadékáramlásos akkumulátor elméleti megvalósíthatóságát. Aztán 2012-ig az Egyesült Államok különböző szövetségi támogatási alapokon keresztül 30 millió dollárral (akkori árfolyamon is 950-1 milliárd forinttal) támogatta a fejlesztést. Míg nem hat év után a projekt vezető tudósa, Gary Yang engedélyt kért a konstrukció gyártására és értékesítésére. Az engedélyt megadták, ami az UniEnergy Technologies megalakulásához vezetett, amely a ReFlex nevet adta az akkumulátornak.

A technológia lényege egy olyan eljárás, amelyben egy speciális sav- és elektrolitkeverékbe kerülnek az anódok és katódok. Nem maga az anyagválasztás az újdonság, vanádium folyadékáramlásos akkumulátorokat már 1976 óta készítenek. Az eredeti eljárás is nagyon hatékony, a vanádium azon tulajdonságát használják ki, hogy többféle oxidja van, vagyis a vanádiumatomok az oxigénatomokkal többféleképpen tudnak kapcsolódni. Mindez minimális önkisüléssel jár, az akkumulátorok könnyen újraindíthatók, maguktól nem merülnek.

Viszont a PNNL fejlesztése a speciális oldattal egy kétszer olyan erős akkumulátort eredményezett, mint amit más vanádiumalapú cellák tudnak. Az is előnye az újításuknak, hogy az ő megoldásukban az akkumulátorban lévő elektrolitkeverék nem bomlik le, mint más akkumulátoroknál, és akár 30 évig is végtelenül le- és feltölthető. A hűtőszekrény méretű akkumulátorokat napelemekkel összekapcsolt otthonokba lehetne beépíteni, és csökkenteni az elektromos hálózat iránti igényt. 

Hiába fantasztikus a vanádium-redox folyadékáramlásos akkumulátor

A történet viszont az amerikai állami támogatások ellenére sem lett sikersztori. Még 2017-ban az NPR készített Yanggal egy interjút, aki arra panaszkodott, hogy az UniEnergy nem talált amerikai befektetőket. Elmondása szerint a hosszú potenciális megtérülési idő miatt lebeszélték őket a gyártásról. Yang Kínához fordult, és egy Dalian Rongke Power Ltd. nevű cégben talált készséges befektetőket, amely a Peking és Dél-Korea között a Sárga-tengeren lévő félszigeten található Dalian városába vitte a gyártást. 

Még úgy is megkezdődött a termelés, hogy az Egyesült Államok szövetségi kutatási támogatásaival szabadalmaztatott termékek esetében előírják, hogy csak akkor indulhat meg a külföldi gyártás, ha bizonyos számú eszközt az Egyesült Államokban készítenek el és értékesítenek,

Az NPR-nak adott interjújában Yang elismerte, hogy ezt nem tette meg, kevés akkumulátort adott el az Egyesült Államokban, amelyek mindegyike Kínában készült. A licencet később egy hollandiai székhelyű, Vanadis Power nevű vállalatra ruházták át, amely elmondta, hogy a ReFlex akkumulátorok gyártását Kínában, majd később Németországban tervezi, és a jövőben esetleg az Egyesült Államokban is terjeszkedni fog. 

Zseniális felfedezés, hanyag bürokrácia

Az Egyesült Államok szabályozása egyértelművé teszi, hogy egy amerikai kormányzati engedély átruházásához Sam bácsi jóváhagyása szükséges, miután a tisztviselők meggyőződtek arról, hogy a gyártás nem kerül a tengerentúlra. Viszont az NPR szerint az Energiaügyi Minisztérium itt követte el a legnagyobb hibát: egy amerikai kormányzati alkalmazott másfél órán át tartó néhány e-mail után átruházta az UniEnergytől a Vanadisra az engedélyt.

Az energiaügyi minisztérium (Department of Energy, DoE) nem volt hajlandó nyilatkozni a vizsgálatról, de miután az NPR kérdezősködött, a hivatal egyszerűen visszavonta a gyártásátruházási engedélyt. „Ha a DoE megállapítja, hogy a DoE által finanszírozott szabadalom tulajdonosa vagy downstream licencvevője megsérti amerikai gyártási kötelezettségeit, a DoE minden jogorvoslati lehetőséget megvizsgál” – közölte a minisztérium az NPR-rel. 

Nem világos, hogy a DoE engedélyének visszavonása miatt a Rongke leállítja-e az akkumulátorok gyártását, ahogyan a Vanadis engedélyének státusza sem egyértelmű. De a Register cikk szerint egyelőre úgy tűnik, hogy az engedély visszavonásának nem sok hatása lehet: az RWE német energiavállalat májusi blogbejegyzésében azt írta, hogy Kína egy 800 MWh kapacitású lítiummentes akkumulátor-farmot készít elő Daliánban, amely VRFB-ket használ, és amelyet a Rongke és egy másik Vanadis partner, a Bolong New Materials épít. A Vanadis honlapja szerint a Bolong a ReFlex akkumulátorokban használt vegyes savas elektrolit kizárólagos gyártója.

A Vanadis továbbra is azt állítja a honlapján, hogy kizárólagos joggal rendelkezik a ReFlex akkumulátor értékesítésére „Európában, Afrikában és a Közel-Keleten”. Kevésbé világos, hogy rendelkezik-e a VRFB-akkumulátorok ázsiai gyártására és értékesítésére vonatkozó jogokkal, vagy hogy megtörtént-e az Egyesült Államok engedélyének visszavonása.