Kínában több mint 65 százalékkal nőtt az 5G rendszerű mobiltelefonok kiszállítása az idei első tizenegy hónapban - éves összevetésben.

A kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) azt közölte, hogy január-november között 239 millió 5G mobilkészüléket szállítottak ki az országban, ami 65,3 százalékos növekedés a tavaly azonos időszakival összevetve.

A vizsgált időszakban a kiszállított összes mobilkészüléknek viszont már 75,3 százaléka 5G-s rendszerű volt.

Novemberben összesen 35,25 millió mobiltelefont szállítottak ki, ami 19,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül az 5G rendszerűek részaránya 43,9 százalékkal, 28,97 millióra nőtt. Novemberben viszont már a kiszállított összes mobilkészülék 82,2 százaléka volt 5G rendszerű.

Tavaly összesen 308 millió mobiltelefont szállítottak ki Kínában, 21 százalékkal kevesebbet a megelőző évinél. A csökkenést elsősorban a koronavírus-járvány számlájára írták a szektorban.
Egy évvel korábban, 2019-ben 6,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel, akkor a gazdaság növekedésének lassulása okozta a visszaesést.