Japán kutatók egy csoportja látványos előrelépéseket tett egy áttörést jelentő gyógyszer kifejlesztésében, amely lehetővé teszi a fogak visszanövését. A készítmény klinikai tesztjeit jövő év júliusában kezdhetik meg. A kutatók reményei szerint 2030-tól már a fogorvosok is használhatják.

A születéskori fogrendellenességek világszerte az emberek mintegy egy százalékát érintik. A gyógyszer az egész világon egyedülálló készítmény lehet.

A Kitanoi Kórház Kutatóintézete azok számára szeretné kifejleszteni a terápiás készítményt, akiknek valamilyen veleszületett rendellenesség miatt nem nőtt ki a teljes fogazatuk felnőttkorban – írja az Euronews.

A kutatás vezetője, Katsu Takahashi már az 1990-esévek eleje óta dolgozik a készítmény fejlesztésén. A japán The Mainchi-nek úgy nyilatkozott, hogy az új fogak növesztése ,,minden fogorvos álma”, amit most minden bizonnyal megvalósíthat.

A kutatók szerint a foghiányosság gyakran az ektodermális diszplasztia nevű genetikai rendellenességgel függ össze.

A készítménnyel állatokon már sikerült serkenteni a felnőtt fogak növekedését. A szerrel az USAG-1 nevű gént vették célba, amely bizonyítottan gátolja az egerek fogainak növekedését. A génhez a kutatócsoport antitesteket fejlesztett ki, így érték el a kedvező eredményeket.

A hiányos fogakat jelenleg implantátumokkal és műfogsorral pótolják a legtöbb esetben. Amennyiben a gyógyszer forgalomba kerül, a foghiányos 2 és 6 év közötti gyerekeken alkalmazhatják majd először.

Nem ússzuk meg olcsón a szép mosolyt

A magyarok inkább a magánrendelést választják a fogászaton, mert kritikusnak látják az állami egészségügy helyzetét. Kiszámoltuk, mennyibe kerül most egy fogászati kezelés.