A Microsoftnak hétfő éjfélig lett volna határideje arra, hogy az EU versenyjogi osztályának aggályait csillapító kötelezettségvállalásokat terjesszen elő, ami lehetővé tenné, hogy felvásárolja a világ egyik legnagyobb játékfejlesztő cégét, az Activision-Blizzardot. A vállalat azonban úgy döntött, hogy nem tesz ajánlásokat az Európai Bizottságnak, amely trösztellenes versenyjogi eljárást indított az akvizíció miatt – tudta meg a Politico az ügyet ismerő forrásoktól. A felvásárlási szándékot még az év elején jelentette be a Microsoft.

Az Európai Bizottságnak november 8-ig kell hivatalosan bejelentenie, hogy szándékában áll-e második fázisú vizsgálatot indítani az ügylet ügyében. A Politico által korábban megszerzett dokumentumokban az Európai Bizottság a Microsoft riválisait faggatta a vállalat felhőalapú játékokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységéről, valamint arról a kockázatról, hogy a cég kizárhatja az Activision rendkívül népszerű Call of Duty nevű játékához való hozzáférést más platformoktól.

A Microsoft szóvivője elmondta, hogy a vállalat folytatja a munkát az Európai Bizottsággal a következő lépéseken és a jogos piaci aggályok kezelésén. Emellett ígéretet arra, hogy a Call of Duty ugyanazon a napon elérhetővé válik mind az Xboxon, mind a PlayStationön.

Szeptember közepén az Egyesült Királyság versenyfelügyelete kiterjesztette a vizsgálatot a Microsoft Activision-Blizzard felvásárlási ügyletével kapcsolatban, miután a cégek nem oldották meg az összefonódással kapcsolatos jogi problémákat. Az üzletet az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Japánban és Dél-Koreában is vizsgálják. Brazília feltétel nélkül jóváhagyta az üzletet, miután korábban Szaúd-Arábia is jóváhagyta azt.