Idővel, amikor már jelentős realizálatlan eredményünk van a részvényeken, érdemes keresni annak a lehetőségét, hogyan is tudunk ebből a helyzetből kikecmeregni.

Erre több lehetőségünk is van. Az egyik legegyszerűbb egy átlagos covered call stratégia, amikor is eladási kötelezettséget vállalunk részvényünkre, egy meghatározott időre és árfolyamra, amiért cserébe prémiumot kapunk a piacról. Ilyen lehetőség a legtöbb részvénynél meg van, a kérdés inkább a határidő és a megcélzott kiszállási ponton van.

A másik lehetőség, ha nem akarunk megválni részvényünktől, a "mellé kereskedés" folyamata. Érdemes terpesz opciókat kiírni egy-egy árupiaci termékre, annak érdekében, hogy prémiumot tudjunk kicsípni a piacról. Erre az egyik legalkalmasabb termék a crude olaj.

A fekete arany árfolyama már jó ideje a 90-100 dollár között ingadozik, kisebb kilengésekkel. Ezekre a szintekre érdemes kiírni egy vételi valamint eladási kötelezettséget. Jelenleg egy június közepén kifutó olaj terpesz a 90-100 dollár közötti sávra 1300 dollár prémiumot ad. Amennyiben az olaj árfolyama e két szint között marad, tisztán eltehetjük a prémiumot, és újra megismételhetjük a lépést, a következő határidőre.

Kicsiny lépésnek tűnhet, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha minden hónapban ezzel az 1300 dollárral képesek vagyunk hígítani részvényállományunk bekerülési értékét, sokat tudunk annak érdekében tenni, hogy utolérjük magunkat.

Nem szabad tehát feladni, ha már beleragadtunk egy részvénybe, inkább járjunk nyitott szemmel, és keressük a megoldást! Amennyiben Ön is ilyen helyzetbe került, vegye fel velünk a kapcsolatot, és kollégáink személyre szabott stratégiát dolgoznak ki Önnek!

 

Länger Péter, Solar Capital