Az EUR/HUF közel, és távolabbi múltbeli mozgását tekintve a következőket megállapíthatjuk.

2012 év elején még 320 környezetében volt az árfolyam, kisebb nagyobb kilengésekkel jutottunk az elmúlt hetekre jellemző szűk 280-285 közötti sávba.

Az elmúlt egy év átlagára 288 környezetében alakult.

Hasonlóan a dollár is magasan 250 környezetében kezdte az évet, és jelenleg 215-225 között stabilizálódik az árfolyam.

Mind euróból, mind dollárból nézve a forinteszközökbe fektető külföldi alapok, befektetők az árfolyamváltozáson jelentős eredményt könyvelhetnek el, mutathatnak ki. Ha a magyar eszközök közül kiemeljük az állampapírokat - melyek állományának mérete rekord értékre emelkedett 5000 milliárd forintos állomány közelébe- az utóbbi hónapokban felgyorsult hozam/kamatcsökkenésnek köszönhetően a kötvényalapok, kötvény vásárlók extra hozamot értek el befektetéseiken. Ez utóbbi az év második felében jellemző volt a feltörekvő piacokon, tehát nem csak a magyar kötvények árazása javult az elmúlt hónapokban. Jelenleg béke uralkodik a piacokon. A fejlődő piaci kötvényalapok kiválóan teljesítettek, teljesítenek az idei évben. Véleményünk szerint az alapok az idei kiváló árazás mellett lesznek, az eszközök eladását valószínű nem a leggyengébb forgalmú hónapra időzítik. Így talán az idei évben maradhat az EUR/HUF árfolyam a fenti sávban. Mi következik ezután? Három verzió is elképzelhető.

  • Az alapok az éves eredményt realizálandó az eszközök eladásába kezdenek, ez a sokak által várt EUR/HUF árfolyam emelkedését eredményezné.
  • Az újév első napjaiban, heteiben a 2012-es feltörekvő piaci alapok teljesítményét látva, az újévi tőkeallokáció ezen alapokat megtalálhatja (adjunk ennek is esélyt), ez nemzeti devizánk újévi erősödésének is még teret adna.
  • Fenti két verzió együttes hatása (extra hozamot realizálók eladnak (1), új allokációk érkeznek (2)). A két hatás kioltaná az EUR/HUF árfolyamára prognosztizálandó jelentős elmozdulást.

Hogyan készüljünk fel erre a helyzetre?

Az elmúlt hónapokban az EUR/HUF havi volatilitása 7%-ra csökkent. Összehasonlításul az év első felében jellemzően 12-15 százalék között mozgott.

Az opciók árazása nyomott szinten történik. Ha fenti lehetséges év eleji kimenetek közül az első kettő, azaz a forint árfolyamában jelentősebb elmozdulás bekövetkezne, az irány találgatása nélkül EUR/HUF put/call opció vásárlásával felkészülhetünk. EUR/HUF 280 put - 285 call opció vétele lehetőséget biztosítana korlátlan eredmény elérésére. Ha kifizettük az adott termékért az opciós díjat, az opció lejáratának napján élhetünk a lehetőséggel, hogy számoljuk forintjainkat az adott sávhatárokon kívül. Természetesen, ha valaki csak egyirányú jelentősebb elmozdulásra számít, az egyirányú jelentősebb elmozdulásra is kedvező belépést eszközölhet EUR/HUF put, vagy EUR/HUF call vásárlása esetén.

Az időzítést fontosnak tartjuk, talán az évforduló, a jövő év első napjai lehetnek optimálisak az opció vásárlására.