Most pénteken (április 12.) teszi közzé negyedéves számait a JPMorgan Chase & Co. valamint a Wells Fargo & Company, ezt követően április 15-én hétfőn a Citigroup, április 17-én a Bank of America, majd 18-án a Morgan Stanley publikálja az adatokat.

Amennyiben árfolyamnyereségünk van a fenti cég papírjain, akár esést, akár emelkedést is vártunk, úgy jelentések előtt ezeket a pozíciókat vagy legalább egy részüket mindenképpen érdemes lehet lezárni, ugyanis a jelentések hatására még ezek az óriás bankok is könnyedén tudnak 5-10 százalék közötti elmozdulást mutatni, melyek könnyedén elvihetik az eddig elért profitot. Igaz, hogy meg is duplázhatják azt, de ha mindenképpen a jelentésekre akarunk spekulálni, ne csak a részvényekben gondolkodjunk!

A legegyszerűbb, ha ilyenkor átpártolunk az opciós piacokra. Egy egyszerű call opció vételével előre meghatározzuk az elérhető maximális veszteségünket, míg a nyereségünk elméletileg korlátlan.

Nézzünk erre egy egyszerű példát. A JPMorgan jó jelentésében bízunk, és azt várjuk, hogy a jelentés hatására az árfolyam ismét eléri az 50 dolláros szintet, valamint meg is haladja azt.

JPM árfolyama
Kép: Solar Capital

Ebben az esetben, ha veszünk EGYETLEN áprilisi 19. vagy májusi 17-ei 50-es call opciót 29 vagy 75 dolláros áron. Ebben az esetben 29 vagy 75 dollárért szereztünk vételi jogot 100 darab JPMorgan részvényre 50 dolláros áron. Ha megtartjuk a kifutásig, és a JPMorgan 52 dolláron lesz, akkor 200 dollárt kerestünk (100 darab részvény x 2 dollár árfolyamnyereség) - az opciós prémium, amennyiért a vételi jogot megvettük.

Mivel az opciós árazás is másodpercenként változik, így a pozíciót nem kell kifutásig tartani, menet közben ugyanúgy menedzselhető, mint más pozíciók (stoppok-take profitok).

Ha viszont mégis ellenünk menne a piac, nagyobb veszteségünk az opciós prémiumnál még akkor sem lehet, ha részvény árfolyama mondjuk, feleződik vagy nullázódik.

Természetesen a pesszimistábbak ugyanúgy tudnak esésre is spekulálni put opciókkal. Amennyiben szeretné élesben kedvező kötési díjakkal megkötni a fenti vagy akár hasonló opciókat, regisztráljon jobb oldalon fenn, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

 

Vetter Péter, Solar Capital