A részvénypiacokon történő vásárlás nagyon egyszerű dolog, csak megbízzuk a brókert és máris részvénytulajdonosok is vagyunk. Az eladás sem sokkal bonyolultabb. De mit csinálunk, ha a megvett részvény ára csökken, sőt egyenesen zuhan. Ekkor jönnek az ötletelések, mit lehetne csinálni. Erre szokták azt mondani a kisbefektetők, hogy nem baj úgy is hosszútávra vettem. A profibbak már másképpen látják a lehetőségeket. Ugyanis több lehetőség is van.

A legegyszerűbb, hogy berakom a "stop" eladás,t és a kereskedési rendszer eladja automatikusan a papírt. Természetesen a vállalt stop szintnél előre bevállalom és tudom a veszteség lehetséges mértékét. Általában a tapasztalat az, hogy a túl közel rakott stop szinte mindig kiütődik, a távoli, meg nagy veszteséget okoz. Pláne sokkal bosszantóbb, ha pont rajtunk fordul meg a piac. A mai világban sokan használnak kereskedési robotokat. Néha egy kis pánik is elég ahhoz, hogy a robotok egyszerre kapcsoljanak eladásba és a betett "stop"-ok egymást üssék ki, akár még a legtávolabbit is.

Az másik lehetséges megoldás az opció vétel. Ha arra számítok, hogy a részvény ára leeshet vegyünk put eladási opciót. Ez egy eladási jog, ami nekünk ad lehetőséget egy adott árszinten történő eladásra. Sokkal kevesebbe kerül, és csak töredéke a részvény árának, de biztosíték a jó kiszállásra. Az előnye, hogy egy meghatározott időre szól, tehát egy rossz adatra történő rövid ideig tartó hisztériás reakciók nem tudják kiütni a pozíciónkat. Adott ideig mi dönthetjük el, hogy élünk-e az eladási jogunkkal vagy nem. Ha a mégis piac fölfelé megy, nem baj ott vannak a részvényeink. Ha esik viszont már van eladási jogunk.

Ha érdeklik az opciós lehetőségek, regisztráljon és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

 

P. Zsolt, Solar Capital