A TLC csatorna és a Netflix streamingszolgáltató sorozatainak egy-egy epizódját vizsgálta bejelentések nyomán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület mindkét esetben helytelen korhatár-besorolást állapított meg, és az illetékes holland társhatósághoz fordult.

A holland joghatóság alá tartozó TLC csatornán április 19-én sugárzott Trixie Motel című reality-sorozat ötödik epizódját állampolgári bejelentésre reagálva vizsgálta a Médiatanács

A műsorszámot a szolgáltató „korhatár nélkül” megtekinthetőnek minősítette, este nyolc órakor tűzte műsorra.

A vizsgálat megállapította, hogy ha a csatorna szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, úgy a műsorszám megtekintése „12 éven aluliak számára nem ajánlott” megjelöléssel, III. korhatári kategóriába tartozóként kerülhetett volna adásba.

A médiahatóságot nyilvánvalóan az zavarhatta, hogy a reality sorozatot mondhatni jól megszórták drag queen-ekkel. Maga a történet is arról szól, hogy Trixie Mattel, az egyébként nagyon ismert nőimitátor és szintén híres barátai egy drag-motelt hoznak létre a kaliforniai Palm Springs-ben. A sorozatban újabb és újabb hírességek jelennek meg, akiknek alapvetően az a feladatuk, hogy segítsenek a tulajdonosoknak, és tanácsokat adjanak a működtetéshez. Az azonban nagy kérdés, hogy ha már az 5. évad kivágta a biztosítékot az állampolgári bejelentőnél, mi lesz a nyolcadik után, ahol már egy tucat drag queen-t vonultat fel a sorozat.

Szintén holland joghatóság alá tartozik a Netflix streamingszolgáltató, amelynek kapcsán a bejelentő az Ada Twist, a kis tudós című sorozat negyedik évadának 11. epizódjával kapcsolatban fogalmazott meg panaszt. Az animáció korhatár nélkül megtekinthető tartalomként szerepel a szolgáltató kínálatában. A vizsgálat megállapította, hogy a műsorszámot tartalmi elemei alapján

a hazai szabályozás szerint 6 éven aluliak számára nem ajánlott, azaz II. korhatár-kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak.

A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületén a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Netflix felhasználói felületén nem teljesült.

A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport