A párkányi Lidlben sokkal olcsóbban lehet vásárolni: „Nem azt mondom, hogy nem kell figyelni az akciós újságot, mert igen, kell. De ha odafigyel az ember, egy 45 ezer forintos vásárlásból lehet 32 ezer forintosat csinálni” - állította a Telex egyik olvasója, amit a hírportál sajtómunkásai megpróbáltak ellenőrizni. Az első kérdés, amit meg kell válaszolni, mekkora az a távolság, amelyet érdemes megtenni bevásárlóturistaként autóval.

Egy átlagos autó körülbelül 15-20 kilométert tud megtenni egy liter üzemanyaggal, vagyis ami elhanyagolható útiköltség egy esztergominak, az már húsba vágó lehet, mondjuk, egy piliscsabainak. Mi a helyzet a bolti árakkal: mit nem érdemes vásárolni Szlovákiában?

Az itthon hatósági árral megfogott termékek lényegesen drágábbak odaát: búzaliszt és kristálycukor több mint kétszeres áron található, a csirkemellfilé kilója háromezer forintnyi euró fölött kapható és az elmúlt napokban az ottani tojás is elvesztette árelőnyét a magyarországival szemben. Ami még szembetűnő, az a dobozos margarinok (Rama, Flora) közötti vaskos, több száz forintos árkülönbség.

A sörön és a kólán túl (amelyeket itthon terhel a chipsadó) mindenekelőtt tésztát érdemes Szlovákiában vásárolni. Emellett a szalámis Dr. Oetker mirelit pizza majdnem ötszáz forinttal volt olcsóbb Szlovákiában, amikor a Telex újságírói ott jártak. A 18 százalékos Pilos tejfölért több mint kétszáz forinttal, a hetvendekás trappistáért majdnem négyszáz forinttal kellett kevesebbet kicsengetni ott, mint itt. A vásárlás napján olcsóbban vehettek almát, fürtös paradicsomot és kígyóuborkát is az újságírók a szlovák üzletben, mint Magyarországon.