2011 óta évente rangsorolják a kontinens legfontosabb városait abból a szempontból, hogy hol éri meg a leginkább vállalkozni. Az eu.startups oldalán megjelent tanulmány készítésekor saját bevallásuk szerint felhasználták a Google Analytics adatait, valamint a Crunchbase, a Dealroom és az EU-Startups saját adatbázisát is segítségül hívták. Több-kevesebb részletességgel ki is fejtik, hogy mi alapján rangsorolták a városokat. 

Íme tehát a rangsor, aminek első helyezettje egyáltalán nem okozott meglepetést:

Brexit ellenére az Egyesült Királyság fővárosa még mindig egyértelműen vezet az új/aktív startupok számában és ez várhatóan a közeljövőben nem fog változni. Az Európa pénzügyi központjaként ismert London az Egyesült Királyság magántőke- és kockázatitőke-befektetőinek közel 70 százalékának ad otthont. 

Szorosan követi őt Párizs, ami az első nagy változás a startup-központok rangsorában. A francia főváros 2011 és 2016 között volt már a 2. számú, de Berlin évekre sikeresen beelőzte. A  Párizs technológiai és innovációs ökoszisztémája folyamatosan növekszik. A város olyan nagy nemzetközi startup rendezvényeknek is otthont ad, mint a Viva Technology. A német főváros mostanra a 3. helyre esett vissza, de néhány éven belül ez könnyen változhat így a franciáknak lehet okuk az aggodalomra. 

Amszterdam is masszívan áll a sor elején, a holland főváros továbbra is igazi mágnes a startupok számára, és őrzi erős pozícióját Európa 4. legnagyobb központjaként. 

A következő nagy meglepetés a rangsorban nem más, mint Stockholm. Korábban a 8. helyen tanyázó svéd főváros erőteljes előrelépést tett felfelé, és most az 5. helyen áll az Európa vezető startup városait tartalmazó listán. 

„A magyar startup vállalkozó egy hős”

Nehéz dolga van annak, aki Magyarországról akar nemzetközi szintű céget csinálni – mondta a Napi.hu-nak adott interjúban Bundik Csaba, az Európai Innovációs Tanács (European Innovation Council – EIC) befektetési bizottsági tagja. Bundik Csaba szerint Magyarországon jobb a helyzet, mint tíz-tizenöt éve, de egy átlagos magyar startup vállalkozó még így is „egy hős”, aki napi 24 órában küzd az elemekkel. Bővebben>>>

A lista második fele pedig így néz ki:

  • Barcelona
  • Madrid
  • München
  • Zürich
  • Milánó
  • Helsinki
  • Hamburg
  • Tallinn (itt kiemelik az olyan innovatív kormányzati kezdeményezéseket, mint az E-Residency, amely lehetővé teszi a digitális vállalkozók számára, hogy online alapítsanak és irányítsanak egy uniós székhelyű vállalatot. Észtország pedig köztudottan nagyon alapítóbarát, ha a bürokráciáról van szó. 
  • Dublin
  • és Koppenhága.

Arra is felhívják a figyelmet az összeállítás készítői, hogy ez nem egy végső vagy vitathatatlan ítéletet jelent ezeknek startup-központok valódi fontosságáról, ám egyértelműen jelzi e városok digitális jelenlétének, láthatóságának, továbbá érettségének a szintjét az angol nyelvű startup világban. 

 

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.