Az érintett 11 OPEC-tagország összesen napi 29,9 millió hordó kőolajat hozott fel a földfelszínre januárban, azaz napi több mint egymillió hordóval csökkentette kitermelését, ami azt jelenti, hogy 92 százalékban végrehajtották a megállapodást.

A nagy olajexportáló országok - az OPEC-tagok és OPEC-en kívüli államok - tavaly decemberben állapodtak meg arról, hogy naponta mintegy 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést 2017 első felében. Ezúttal fegyelmezettebben hajtották végre az egyezséget, mint 2009-ben, amikor egy hasonló kitermeléskorlátozási alkut csak 60 százalékban teljesítettek - írta az MTI.

Egyes OPEC-tagállamok, mint például Szaúd-Arábia, a megállapodásban rögzítettnél is jobban korlátozták a kitermelést januárban. A decemberi 10,45 millió hordó után az idei év első hónapjában már csak napi 9,980 millió hordó kőolajat bányásztak ki az arab monarchiában.

A termeléscsökkentés alól felmentést kapott Líbia és Nigéria. Velük együtt a 13 OPEC-tagország januári napi termelése 32,270 millió hordó volt a decemberi 33,340 millió hordó után.

Az év eleji csúcsokhoz képest január végére visszaesett az olaj ára, mert a nagy olajexportáló országok kitermelésének csökkenését ellensúlyozta az Egyesült Államok növekvő kitermelése. Az amerikai kitermelés július óta 6,3 százalékkal, napi 9 millió hordóra nőtt.

Közép-európai idő szerint péntek délután fél hatkor a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként (159 liter) 54,10 dollárba került, 1 dollár 10 centtel, 2,08 százalékkal drágult.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 1 dollár 21 centtel, 2,18 százalékkal 56,84 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.